Фінрегуляторів Латвії звинуватили в недостатньому контролі місцевих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінрегуляторів Латвії звинуватили в недостатньому контролі місцевих банків

Світ
261
Міжнародні організації дорікають фінансовим регуляторам Латвії в нездатньому контролі комерційних банків, які через це беруть участь у нелегальних схемах по відмиванню грошей та приховуванні реальних доходів, що впливає на фінансову систему країни.
Зокрема, критиці піддалися керівник Комісії ринку фінансів і капіталу (КРФК) Крістапс закуліси і глава Служби запобігання легалізації злочинно нажитих коштів Вієстурс Бурканс. Чиновники на тлі звинувачень можуть позбутися своїх посад, передає латвійське видання Neatkarīga Rīta Avīze з посиланням на заяву голови парламентської комісії з бюджетних і фінансових питань Карліс Шадурскіса.
Так, на думку співробітників Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), Вієстурс Бурканс і його підлеглі передали правоохоронним органам тільки четверту частину із 110 тис. отриманих повідомлень про сумнівні банківських операціях.
На усунення упущень Фінрегулятор дали термін до березня 2016 року. Хоча експерти зазначають, що включення Латвії в ОЕСР через виявлені порушень може бути відкладено і на більш пізній термін.
У грудні Комісія ринків фінансів і капіталу оштрафувала латвійський комерційний банк PrivatBank, а також прийняла рішення про відсторонення від посади топ-менеджерів кредитної установи – глави банку Олександра Трубакова і члена правління Івети Керпена.
Розмір призначеного банку штрафу склав трохи більше 2 млн євро. Регулятори, зокрема, звинувачують PrivatBank у порушенні законодавства про відмивання грошей, про кредитні установи і правилах внутрішнього контролю. Також представники Комісії ринків фінансів і капіталу вимагали у ради банку повністю змінити склад правління.
За матеріалами:
banks.eu
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас