Банки стали частіше відмовляти клієнтам через фінмоніторинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки стали частіше відмовляти клієнтам через фінмоніторинг

Валюта
4184
Не так давно Нацбанк оновив правила проведення перевірок банківських фінустанов в розрізі боротьби з відмиванням грошей та ведення ризикової діяльності. Про це йдеться в його постанові №920
Нагадаємо, регулятор продовжує новим документом час перебування виїзної планової перевірки у фінустановах, підозрюваних у порушенні правил фінмоніторингу з 20 днів до 30 днів. Крім того, він зобов’язав банки щоквартально надавати два звіти: один – з питань управління ризиками і другий – за оцінкою ризиків у сфері фінансового моніторингу.
Фінустанови будуть детально доповідати про операції з клієнтами. Їх розіб’ють на типи, і стануть повідомляти НБУ про загальний обсяг фінансових операцій для клієнтів того чи іншого типу, а також детальніше: за операціями з з купівлі банківських металів, з переказу коштів за кордон (при відкритті рахунку) на користь іноземців та ін.
Національний банк і раніше приділяв багато уваги фінансовому моніторингу. Після розкриття схем незаконного виведення капіталу 22 грудня був визнаний неплатоспроможним банк «Софійський», і ще кілька банків у 2014-2015 рр., звинувачених у відмиванні грошей. Але, як наголошується в офіційному повідомленні регулятора навздогін постановою №920, новий документ був підготовлений в рамках спільної з МВФ роботи «по впровадженню в НБУ ризик-орієнтованих інструментів виїзного та безвиїзного нагляду у сфері фінмоніторингу».
Посилення нацбанківського контролю вже почало позначатися на клієнтах банків. «Вже зустрічаються випадки, коли з посиланням на фінмоніторинг банки не виконують свої зобов’язання перед клієнтами. З новим порядком таких ситуацій стане ще більше», – вважає старший партнер адвокатської компанії«Кравець і партнери» Ростислав Кравець.
Головною проблемою з літа 2015 р стала купівля валюти на міжбанку – заявки імпортерів часто не проходять фінансовий моніторинг банків і НБУ, і в результаті компанії залишаються без долара і не можуть оплатити поставки з-за кордону.
«НБУ вимагає з боку банків проходження складної процедури узгодження заявок і нерідко клієнти отримують відмову без вказівки об’єктивних причин. Жорсткість правил проходження фінансового моніторингу усередині банку торкнеться всіх без винятку клієнтів, і ще більше збільшить термін задоволення їх заявок», – поділився побоюваннями голова ради “ЕйСіАй – Україна” Павло Козак.
Нерідко заявки на купівлю валюти на міжбанку блокують навіть не в центробанку, а в самих фінустановах. Банкіри перестраховуються і намагаються ухилитися від відповідальності (аж до кримінальної), коли не впевнені в контракті або у самому клієнті.
«Як неофіційно заявляють банкіри, в існуючих умовах, представникам служби фінмоніторингу простіше не допустити клієнтську заявку на покупку валюти, ніж потенційно зіткнутися з необхідністю проходження додаткових рівнів контролю та перевірок з боку Нацбанку», – зазначив Козак.
Що до банків, то для них нові вимоги НБУ, за словами голови правління «Комерційного індустріального банку» Вадима Березовика, виллються в додаткові витрати. Банкірам доведеться розширювати кадровий склад служб фінмоніторингу і витрачається на їхнє навчання.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас