У Києві з'являться ще 500 депутатів: Вибори відбудуться 27 березня (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві з'являться ще 500 депутатів: Вибори відбудуться 27 березня (інфографіка)

Казна та Політика
2026
У столиці наближаються чергові вибори, цього разу — до райрад: їх проведення ЦВК призначила на 27 березня. Нагадаємо: про необхідність відродження райрад, скасованих ще в 2010 році, чиновники сперечалися більше року, і влітку цього року таки прийняли відповідне рішення.
Реєстрація кандидатів на вибори почнеться в кінці лютого. “Принцип виборів — такий же, як до Київради. Навіть бюлетені будуть такими ж. Кожна партія висуне свого кандидата-мажоритарника по округу, а місця будуть розподілені між партіями, які пройдуть 5% бар’єр. Всього до райрад мають обрати 462 депутати (див. інфографіку) — їх кількість залежить від населення в кожному районі”, — розповів нам голова київської ТВК Анатолій Сульдін.
У Київраді впевнені, що повернення райрад полегшить їм роботу, адже вони візьмуть на себе вирішення питань на рівні району: контроль ремонтів міждворових проїздів і будинків, питань у сфері освіти, охорони здоров’я та торгівлі. Що стосується земельних питань, то депутати райрад зможуть лише вносити пропозиції до Генплану, надавши детальні проекти. А ось в РДА, до яких після ліквідації райрад перейшли їхні повноваження та обов’язки, до повернення депутатів ставляться з обережністю.
“Для Святошиного 54 депутати — це перебір, і додаткове фіннавантаження на апарат РДА. До того ж, поки незрозуміло, яким чином будуть формуватися бюджети районів”, — пояснив голова Святошинської РДА Ілля Сагайдак. Він також побоюється, що депутати в районах будуть лобіювати інтереси бізнесу, наприклад на встановлення кіосків, що вже спостерігалося до 2010 року. Але експерти нагадують, що в рамках реформи з децентралізації в районах з’являться також префекти, які блокуватимуть сумнівні рішення райрад.
Експерти запевняють, що відродження райрад піде місту на користь. “Муніципалітети повинні відроджуватися — це скоротить дистанцію між владою і мешканцями”, — каже політолог Вадим Карасьов. “Вибори до райрад будуть фінансуватися з держбюджету. А як тільки райради будуть сформовані, у них з’являться і бюджети”, — говорить голова бюджетної комісії Київради Андрій Странніков.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас