Підсумки 2015: Рік економічного спаду для України (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки 2015: Рік економічного спаду для України (інфографіка)

Казна та Політика
3860
2015-й став роком економічного спаду, сильнішого, ніж у 2014 році. Близько половини всього цього падіння припадає на зруйновану війною економіку Донецької і Луганської областей.
Також дуже значущим чинником економічного спаду стала девальвація і викликаний нею інфляційний шок на початку року.
Джерело: Державна служба статистики, МВФ, власні розрахунки
Однак, незважаючи на такий глибокий спад, зміни, що відбулися в економіці – девальвація гривні, колапс індустріального “іржавого поясу” (старих галузей промисловості, з низькою конкурентоспроможністю на світових ринках) на Донбасі й руйнування централізованої корупційної системи, що існувала до 2014 року, – дають надію на те, що Україні вдасться, нарешті, знайти стійку модель розвитку, хоча б у перспективі декількох років.
У 2000-2008 роках, до світової фінансової кризи, Україна швидко розвивалася як сировинна економіка – однак, ціною такої моделі розвитку став колапс в 2009 році і наступні роки стагнації на тлі поганої кон’юнктури світових цін на сировину і нездатності розвиватися за рахунок несировинних секторів. Прогнозовані на 2016 рік 2% зростання ВВП – по суті, лише початок відновлення економіки – стануть, у разі реалізації прогнозу, другими за швидкістю темпами зростання в посткризовий період (швидше зростання було тільки в 2011 – 5%). Середньостроковий прогноз темпів зростання для України МВФ підвищив з 2% в 2013 році до 4% після революції в 2014 році.
Джерело: Державна служба статистики, МВФ, власні розрахунки
Джерело: Державна служба статистики, МВФ, власні розрахунки
Втім, на 2016 рік існують і альтернативні сценарії. Так, урядовий прогноз, що останні два роки робиться в тісному погодженні з МВФ, містить два сценарії – перший, основний, передбачає зростання ВВП на 2%. Другий – спад на 0.3%. Втім, враховуючи масу факторів – зокрема неекономічних – які зараз впливають на динаміку української економіки, дані прогнози варто розглядати, скоріше, як орієнтири.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас