Правила хорошого тону: як поводитися на корпоративній вечірці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Правила хорошого тону: як поводитися на корпоративній вечірці

Особисті фінанси
2288
Наближаються новорічні корпоративи. Для когось це привід добряче попити і поїсти (контора платить!), для когось спосіб зняти трудовий «стрес», накопичений за рік. Але для по-справжньому ділових людей корпоратив – це можливість налагодити зв’язки, поспілкуватися з колегами і партнерами в неформальній обстановці.
Ця стаття присвячена етикету. Ви дізнаєтеся, як варто поводитися на корпоративній вечірці, як будувати бесіду і налагоджувати зв’язки.
Вирушаючи на корпоратив, пам’ятайте, вам з цими людьми ще працювати.
Народна мудрість
Пунктуальність
Згідно з правилами ділового етикету, на будь-які зустрічі необхідно приходити вчасно. Корпоратив – звісно, неформальна зустріч, але це не виняток. Краще не спізнюватися.
Тим більше, на початку вечора начальство, як правило, говорить привітальні промови, дякує співробітникам за роботу, підбиває підсумки року. Спізнюватися на цей спіч неввічливо.
Що стосується питання, коли покинути вечірку, то це вирішується індивідуально. Проте вважається, що не варто йти раніше керівництва і не варто залишатися до останнього, поки офіціанти не почнуть прибирати зі столів.
Дрес-код
Наряд має відповідати місцю і часу проведення вечірки, а також її тематиці. Так, для вечірнього корпоративу в ресторані підійде скромне вечірнє плаття, а для чоловіків – штани й сорочка (краватка необов’язкова). Варто уникати занадто чудернацьких кольорів і відвертих декольте.
Якщо вечірка проходить, наприклад, на турбазі, необхідно одягнутися тепло і зручно (згодяться джинси і светр). А якщо корпоратив – це бал-маскарад, то доведеться підготувати костюм, що відповідає тематиці вечора.
Правило одного
Багато людей не люблять ходити на вечірки поодинці: «я там нікого не знаю, а так хоч одне знайоме обличчя», «з ким потанцювати», «якщо я її/його не візьму з собою, вона/він мене вб’є».
Це неправильно. Якщо в запрошенні прямо не сказано, що на вечірці будуть раді бачити вас і вашу дружину/чоловіка, то йти парою – неввічливо.
Крім того, супутниця або супутник поруч можуть перешкодити налагодити нові зв’язки в малознайому колективі. Ви вже в компанії, й комусь буде ніяково підійти і втрутитися у ваш діалог. Можливо, ви весь вечір так і проведете удвох з другою половинкою.
Привітання
Рукостискання, обійми, поцілунок – у різних соціальних групах прийняті різні форми вітання.
У діловому середовищі це, як правило, рукостискання. Але! Корпоратив – захід неформальний, крім того, між партнерами нерідко складаються дружні стосунки. Тому не варто дивуватися більш близьким вітанням.
Потрапляючи в той чи інший колектив, приймайте чинні в ньому правила поведінки. Не можна відштовхувати людину, якщо вона хоче вас «цмокнути». І навпаки: не варто лізти з «обнімашками», якщо люди навколо лише потискають один одному руки.
Найвпливовіша людина після корпоративу – той, у кого фотки.
Народна мудрість
Імена
У вас хороша пам’ять на обличчя і імена? Ви щасливчик. Це рідкість.
Більшість хотіли б, щоб люди навколо ходили з бейджиками, як продавці-консультанти. Тому що немає нічого дурнішого, ніж ситуація, коли хочеш звернутися до співрозмовника, але забув його ім’я і, ніякрвіючи, говориш щось на кшталт: «Слухай, друже…».
Щоб не опинитися в такій дурній ситуації на корпоративі, запам’ятайте кілька простих правил:
  • якщо співрозмовник знайомий вам (спілкувалися по телефону, електронною поштою тощо), але ви не зустрічалися раніше, починайте розмову з представлення себе – «Привіт! Я Сергій. Ми обговорювали в Skype наш проект».
  • якщо співрозмовник знайомий вам і ви зустрічалися раніше, на початку бесіди краще нагадати своє ім’я та обставини попередньої зустрічі – «Привіт! Я Сергій. Ми бачилися півроку тому на конференції».
  • знайомлячи одного колегу з іншим, назвіть його ім’я, прізвище, посаду, а також деякі професійні заслуги – «Сергій, знайомся – це мій колега Андрій, він класний дизайнер. Ти, напевно, бачив проект «Х» – це його робота».
Знайомства
Корпоративна вечірка – відмінна можливість познайомитися і подружитися з людиною, що викликає у вас інтерес, чи то суперавторитетний бізнесмен чи довгонога красуня з сусіднього відділу.
Підійти, представитися – це півсправи. Важливо зав’язати діалог. Для цього:
  • знайдіть щось спільне між вами («У тебе відмінний смак – я теж люблю цей коктейль»);
  • зробіть комплімент (ненав’язливо, без лестощів: «Ти чудово виглядаєш», «Ваш останній проект дуже цікавий»).
Коли контакт встановлено, тут не перестарайтеся. Пам’ятайте: коротка приємна бесіда – ще не привід підсісти за столик нового знайомого.
Розмова
Є інтроверти, є екстраверти, є амбіверти – люди всі різні. Про це треба пам’ятати, вступаючи в діалог. Якщо ваш колега не дуже балакучий, то не потрібно при ньому базікати без упину. І навпаки: не будьте пасивним слухачем з людиною, яка любить поговорити.
Крім того, хоч і корпоративна вечірка, але це, в першу чергу, вечірка! Звичайно, розмови про пройдений за рік трудовий шлях неминучі, але не варто говорити про роботу занадто багато. Інакше ви так і не заприязнитеся з колегами.
Алкоголь
Офісний гумор свідчить: «Чим раніше на корпоративі відключишся, тим менше буде соромно на наступний день».
Насправді, якщо переборщити з алкоголем, соромно буде в будь-якому випадку. Щоб цього не сталося, запам’ятайте кілька простих правил:
  • не пийте більше норми (якщо ви не знаєте свій ліміт, відмовтеся від алкоголю зовсім);
  • не пийте напої міцніші, ніж звикли (навіть якщо всі в колективі п’ють горілку, це не означає, що вам варто робити те ж саме);
  • пийте безалкогольні напої (якщо ви не вживаєте алкоголь і не хочете виправдовуватися щоразу, коли пропонують випити, підтримуйте тости безалкогольними напоями (мінералка замість горілки, яблучний сік замість коньяку).
Вихід із діалогу
Найважче на вечірці – ввічливо перервати розмову. Для цього є кілька стратегій:
  1. Речі. При собі завжди є предмети, які можуть стати поважною причиною», щоб закінчити розмову. Наприклад, якийсь гаджет – «Телефон сів, піду знайду розетку».
  2. Їжа і випивка. На фуршеті можна відкланятися під «благородним» приводом «Піду що-небудь з’їм/вип’ю», «Обіцяв колегам принести випити, вони, напевно, вже зачекалися» і т. д.
  3. Свіже повітря. Також можна піти під приводом «Мені потрібно провітритися», «Тут занадто душно, піду подихаю» і т. п.
  4. Телефон. Імітувати дзвінок – моветон. Створюється враження, що ви приймаєте співрозмовника за ідіота, який не відрізнить рінгтон від будильника. Краще просто сказати: «Вибачте, мені треба подзвонити».
  5. Друзі. Побачивши знайомого в протилежному кінці залу, можна «законно» попрощатися з співрозмовником: «Там мій старий товариш, піду привітаюся».
Яку стратегію ви не вибрали, пам’ятайте – від спілкування має залишитися приємний післясмак у обох сторін.
Як бачите, правила хорошого тону для корпоративних вечірок не такі вже й складні. Будьте ввічливі і веселих вам корпоративів!
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас