НБУ визнав неплатоспроможним банк, що входить до групи великих — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ визнав неплатоспроможним банк, що входить до групи великих

Кредит&Депозит
4016
Національний банк визнав неплатоспроможним Укрінбанк (Київ), що входить у групу великих.
Про це сказано в повідомленні НБУ.
Правління НБУ прийняло рішення про віднесення ПАТ “Укрінбанк” до категорії неплатоспроможних.
Про це сказано в постанові №934 від 24 грудня 2015 року.
Переважна більшість вкладників банку, внески яких підлягають відшкодуванню Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, одержать свої кошти в повному обсязі (53 тис. чоловік, або 95,5% вкладників).
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб забезпечить виплату гарантованої суми вкладів в обсязі понад 1,9 млрд гривень.
Національний банк 1 жовтня 2015 прийняв рішення про віднесення ПАТ “Укрінбанк” у категорію проблемних.
Національним банком було встановлено строк для прийняття ПАТ “Укрінбанк” заходу щодо приведення своєї діяльності у відповідність із вимогами законодавства.
У рамках встановлених процедур Національний банк працював з керівництвом і власниками ПАТ “Укрінбанк” з пошуку шляхів поліпшення фінансового стану.
Так ПАТ “Укрінбанк” надав план фінансового оздоровлення, що передбачає залучення 500 млн гривень в еквіваленті від інвестора для відновлення рівня ліквідності.
У рамках запланованих заходів ПАТ “Укрінбанк” зареєстрував у Національному банку договір позики із залучення коштів від інвестора нерезидента.
Однак кошти від інвестора в банк так і не надійшли.
Незважаючи на активізацію роботи з повернення кредитної заборгованості, у тому числі проблемної, пошуку інвесторів, так і не вдалося зупинити відтік коштів і стабілізувати ліквідність.
Свідченнями цього було надходження в Національний банк значної кількості скарг (з жовтня надійшло майже 300 скарг) від клієнтів про неповернення ПАТ “Укрінбанк” внесків і невиконання розрахункових документів.
Станом на 21 грудня 2015 на балансі банку враховувалися розрахункові документи клієнтів, не виконані в строк з вини банку, на загальну суму 52 млн гривень.
Таким чином, ПАТ “Укрінбанк” був нездатним вчасно й у повному обсязі виконувати законні вимоги кредиторів через недостатність коштів, а його діяльність не відповідала вимогам банківського законодавства й нормативно-правових актів Національного банку.
У зв’язку з невідповідністю діяльності ПАТ “Укрінбанк” вимогам банківського законодавства й нормативно-правових актів Національного банку, погіршенням показників його діяльності й фінансового стану, а також невиконанням ПАТ “Укрінбанк” планів поліпшення фінансового стану, Національний банк України був змушений прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.
Голова спостережної ради Укрінбанку Володимир Клименко володіє 66,99% фінустанови.
За даними НБУ, на 1 жовтня за розміром активів банк займав 27-е місце (5,832 млрд гривень) серед 122 діючих банків.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас