80 мільйонів від Сороса: Як IT-проектам України вдалося залучити великі інвестиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

80 мільйонів від Сороса: Як IT-проектам України вдалося залучити великі інвестиції

Фондовий ринок
783
На IT-ринку України стало гаряче: за останні місяці кілька проектів залучили мільйонні інвестиції. У тому числі і від знаменитого Джорджа Сороса
Україну як прорвало: після довгого фінансового штилю іноземні інвестори почали вкладати в софтверні компанії, що працюють в країні. У вересні Snapchat закрив рекордну для ринку угоду в $150 млн з придбання українського стартапу Looksery. А до кінця осені ще три проекти отримали кошти іноземних інвесторів. Загальна сума орієнтовно становить $85-115 млн.
Ці угоди не виглядають фантастичними за світовими мірками, але для українського ринку значать багато. Завдяки їм ідеями і роботами місцевих айтішників все частіше цікавляться фінансисти зі всього світу.
“Зараз на нас виходять і цікавляться новими проектами не тільки традиційно сміливі американські інвестори, але й консервативні європейські та азіатські”,— розповідає Ілля Кенігштейн, керуючий партнер інвесткомпанії Hybrid Capital.
Банк і фотобанк
Найсвіжішою угодою став продаж компанією Depositphotos міноритарного пакета акцій за $5 млн Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР). Про закриття угоди сторони оголосили цього тижня. “Ми — американська компанія. Однак більшість співробітників, які роблять продукт і дбають про нього, знаходяться в Україні”,— розповідає Дмитро Сергєєв, засновник Depositphotos, сидячи в своєму величезному і ультрасучасному київському офісі. Він додає, що в компанії український штат розробників і всі ідеї та розробки — теж звідси.
Depositphotos — фотобанк, куди кожен охочий має можливість завантажити свої знімки, які потім може отримати хто завгодно. Мінімальна ціна фотографії — $0,75, вартість передплати — від $49 в місяць. В базі приблизно 40 млн фотографій і сотні тисяч фотографів. “Бізнес робиться в Україні, але продається по всьому світу. Оборот вже перевищує кілька десятків мільйонів доларів”,— каже Сергєєв. У світовому рейтингу фотобанків за Depositphotos — п’ятий рядок.
Сергєєв розповідає, що ЄБРР аналізував його проект півтора року, поки прийняв рішення про інвестиції. Він хвалить якість та детальність експертизи банку. І вважає: якщо ЄБРР зважився на купівлю, отже, розраховує через кілька років продати свій пакет з пристойною дохідністю. “Якщо все піде і далі, ми виведемо бізнес на IPO, і у нас буде мільярдна капіталізація”,— запевняє Сергєєв.
Євген Сисоєв, керуючий партнер AVentures Capital, оцінює угоду позитивно не тільки в контексті потенційної успішності Depositphoto. Вона доводить, що, незважаючи на складну ситуацію в українській економіці, ЄБРР вірить у вітчизняний ІТ-сектор. “Сильні бізнеси, які глобально конкурентні, можуть навіть сьогодні, навіть в поточній ситуації зростати й залучати партнерів міжнародного класу для ще більшого зростання. І я впевнений, що це всього лише одна з перших інвестицій у сектор IT з боку банку”,— говорить він.
Програми по залученню грошей
В Україну вірить не тільки ЄБРР, а й один з найвідоміших міжнародних фінансистів та інвесторів — Джордж Сорос. Нещодавно його Фонд розвитку України став співвласником IT-аутсорсера Ciklum.
Данська компанія Ciklum заснована в 2002 році, зараз український офіс — ключовий для неї. Він же є і одним з найбільших в країні розробників програмних продуктів під зовнішні замовлення, що професійною мовою називається аутсорсингом. У 2012 році Ciklum отримала інвестиції від української інвесткомпанії Horizon Capital — саме їх частка тепер перейшла до нових власників. Horizon в цьому році провів ще одну гучну угоду, вклавши гроші в найбільший інтернет-магазин уанету — Розетку.
Сума операції і розмір придбаної фондом Сороса частки учасники не розголошують — але це точно не контрольний пакет. На думку експертів, йдеться орієнтовно про 10-25 % акцій, що раніше належали Horizon Capital, і ще якоїсь частки, отриманої від компанії Majgaard Holdings Ltd. Остання належить Торбену Майгаарду, засновнику Ciklum.
Аналітики, спираючись на досвід схожих угод, припускають, що в цілому фонд Сороса в даному випадку витратив $60-80 млн.
Данські коріння Ciklum не повинні нікого сплутати — компанія, по суті, українська. За словами Андрія Колодюка, голови Української асоціації венчурного капіталу та прямих інвестицій, саме українці є її конкурентною перевагою. “Вони вміють створювати програми і будувати конкурентний бізнес”,— говорить експерт, який виступив консультантом в угоді.
Ciklum з 2009 року активно скуповував українських аутсорсерів, які, як і сама ця компанія, мали датські коріння. Першою вони купили Mondo — розробника з офісом на 25 осіб в Харкові і 125 працівниками в Пакистані. У 2011 році Films придбала 50% акцій SCR Gruppen з центрами розробки софту в Україні та Китаї, а в 2013‑му стала власником IT-аутсорсингової компанії Kuadriga. У всіх випадках суми угод не розголошувалися.
Фінансові результати діяльності Ciklum невідомі — компанія залишається непублічною. Але за розмахом вона порівнянна з лідером українського ринку аутсорсингу — EPAM Systems, яка в 2014‑му показала прибуток в $86 млн., а обіг — $730 млн.
“Ciklum — дуже динамічна компанія в галузі, яка представляє майбутнє України. Це також інвестиція в те, що я називаю новою Україною — країною молодих, добре освічених українців, які прагнуть попрощатися з минулим і побудувати відкрите суспільство”,— заявив сам Сорос з приводу укладеної угоди, додавши, що вона послужить прикладом для інших інвесторів.
Його фонд, за словами Віктора Валєєва, директора асоціації ІТ України, приймав рішення про купівлю дев’ять місяців. “Вони дивилися на інвестиційний ландшафт, і він здавався їм непоганим: були підписані Мінські угоди, з’явилася надія на відновлення і зростання економіки”,— розповідає експерт.
Сороса вже почули: вітчизняні проекти зацікавили і канадську компанію Mobify. В кінці року вона придбала український сервіс мобільного маркетингу Jeapie, що дозволяє створювати і доставляти мобільні push-повідомлення рекламного характеру — їх одержувач може як прийняти, так і відкинути.
З майбутніми покупцями, за словами Олександра Михайленка, засновника і СЕО Jeapie, вони познайомилися зовсім нещодавно — у вересні 2015‑го. І ті досить швидко погодилися на придбання проекту, вартість якого експерти оцінюють в $20-30 млн.
Чарівні та привабливі
Зацікавленість ІТ-сферою зростає у всьому світі. За даними аудиторської компанії EY, в 2014 році в світі зафіксовано рекордну кількість угод у цьому секторі — 3,5 тис.— на загальну суму $237,6 млрд. Джефф Лю, керівник глобальної практики EY з надання консультаційних послуг з операцій для компаній сектору технологій, заявив: “Глобальний ринок M&A в секторі технологій знаходиться в русі: він зростає і демонструє рекордні показники”.
І Україна перебуває далеко не в центрі цих процесів. У сусідній Польщі, наприклад, за минулий рік пройшли 34 угоди злиття/поглинання в області IT і телекомунікацій. Радник EY Міхал Плотницьки розповів Польському радіо, що, за даними його компанії, міжнародні фірми шукають для інвестицій польські бізнеси, які набагато безпечніше, ніж ті, що знаходяться в країнах на схід від Польщі.
Але Україна все ж чим далі, тим більше цікавить західних інвесторів. І це логічно, вважає Кенігштейн з Hybrid Capital. В країні багато людей, пов’язаних з IT-індустрією, багато софтверних компаній, що розвивають рівень програмістів, дизайнерів і профільних бізнесменів, і хороша освітня школа. В результаті і рівень розвитку ринку в цілому серйозний. Крім того, є і ще один важливий бонус — українці, за словами Кенігштейна, весь час намагаються створювати якісь проекти, нові і унікальні. “Не стоять на місці”,— резюмує експерт.
До того ж місцеві кадри, володіючи високою кваліфікацією, ще й коштують за світовими мірками досить недорого, уточнює Сергєєв з Depositphotos.
Цей потенціал вже давно повинен бути реалізований, і, схоже, настав його час. Завдяки останнім операціям галузь отримала потужний позитивний сигнал від ключових інвесторів, і це помітили не тільки в Україні. Кенігштейн розповідає, що зараз новими місцевими проектами цікавляться не тільки американці, але і більш консервативні європейці та представники Азії.
На цей інтерес не вплинуло навіть те, що нещодавно низка вітчизняних IT-компаній пережили низку перевірок з боку фіскальних органів і міліції. Хоча дії силовиків ледь не призвели до зриву перспективних угод. “Ми максимально переконували інвесторів, що це тимчасове явище і нам його вдасться перемогти, зупинивши обшуки”,— згадує Колодюк.
У підсумку фіскальні органи вгамувалися, що і задовольнило інвесторів. І не тільки їх. За словами Сергєєва, вивозити свою компанію з України він не має наміру. Хоча подібні пропозиції у нього є. Але як вихідцю з Росії Сергєєву є з чим порівнювати: на відміну від РФ, Україна дуже вільна країна, говорить засновник Depositphotos. Це тепер розуміють і західні інвестори.
Олег Гавриш, Андрій Юхименко
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас