Європейців можуть стривожити міграційні загрози з України, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейців можуть стривожити міграційні загрози з України, - експерт

Особисті фінанси
966
Жителі країн ЄС можуть бути стурбовані потенційними загрозами з України. Про це кореспонденту Finance.UA повідомив Директор Європейської програмної ініціативи Міжнародний фонд “Відродження”, Дмитро Шульга.
“В уявленні багатьох європейців Україна – це країна з численним і бідним населенням, яка страждає від війни. Тому побоювання значного напливу економічних мігрантів та біженців від війни можуть мати місце. Сподіваюся, вони не візьмуть верх при прийнятті політичного рішення Радою ЄС “, – додав він.
А ось що стосується українських жителів, Дмитро Шульга зазначив, що безвізовий режим виявиться вигідним для них, так як це розширить можливості для середнього класу. Більше не потрібно буде сидіти в чергах в очікуванні отримання візи, довідок тощо.
“Особливо для тих, хто подорожує з дітьми. Разом з тим, це навряд чи вплине на більшість населення, яке загалом мало подорожує навіть у межах власної країни. Але буде ще один важливий ефект – ментальний: це буде новий етап у зміні “ментальної карти”, уявлення про картину світу навколо. Адже падає “паперова завіса” на наших західних кордонах, Україна утверджується як частина Європи в уяві європейців і нас самих “, – розповів Директор Європейської програмної ініціативи Міжнародний фонд “Відродження”, Дмитро Шульга.
На його думку, абсолютно не варто побоюватися великого відтоку українських громадян за кордон, число таких громадян буде не більшим.
“За різними оцінками, дослідженнями фахівців-міграціологів, і врешті-решт за аналогією з іншими країнами, які проходили через візову лібералізацію, можна чекати деяке збільшення числа емігрантів, але воно буде невеликим”, – упевнений Шульга.
Він зазначає, що візи не є великим обмежувальним фактором для мігрантів – якщо люди дійсно вирішили мігрувати, то їх ніщо не зупинить. Для економічних мігрантів набагато важливіше інші фактори: вартість переїзду, проживання, реальність знаходження роботи; разом з тим людину тут може тримати сім’я та інші особисті обставини.
“У цій картині отримання візи – тільки бюрократична перепона, не більше. Майже всі, хто дійсно хотів виїхати – вже поїхали “, – додав Дмитро Шульга.
Нагадаємо, європейська комісія опублікувала шостий – фінальний – звіт про виконання Україною Плану дій з візової лібералізації, в якому визнала готовність до скасування віз з ЄС. У початку 2016 року Єврокомісія офіційно подасть у Європарламент пропозицію розширити перелік країн, громадяни яких можуть перебувати на території Євросоюзу до 90 днів без оформлення спеціальних дозволів, включивши туди Україну. Після ратифікації Європарламентом документ затверджується Радою міністрів ЄС.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас