Крихітний фондовий ринок Ямайки став лідером зростання в 2015 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крихітний фондовий ринок Ямайки став лідером зростання в 2015 році

Фондовий ринок
196
Крихітний фондовий ринок Ямайки показав у цьому році найкращий у світі результат, хоча багатьом ця країна нагадує лише про ромові коктейлі або Боба Марлі.
Поглинання з боку іноземних компаній, підвищення гарантій для інвесторів і відновлення економіки сприяли більш ніж 80% зростання індексу Ямайської фондової біржі в 2015 році.
Показники найвідоміших світових індикаторів виявилася значно скромніше. Так, американський Dow Jones Industrial Average опустився з початку року приблизно на 1%, а зведений європейський індекс Euro Stoxx 50 втратив в доларовому вираженні 6%.
Ринкова вартість компаній Ямайки, що вважається одним з найбільш екзотичних “прикордонних” ринків, становить приблизно $ 5,3 млрд. Для порівняння, капіталізація компаній, акції яких входять у розрахунок Dow Jones, знаходиться в районі $5,23 трлн.
Хоча основний фондовий індекс Ямайки опустився на 5% в минулому році і на 13% за підсумками 2013 року, інвесторам варто звернути увагу на цей ринок, вважає віце-президент зі зв’язків з інвесторами Bank of New York Mellon Карл Беннетт. “На мене справили сильне враження кроки, які вони зробили для залучення капіталу”, – відзначає експерт, вказуючи на нові заходи боротьби з інсайдерською торгівлею і ринковим маніпулюванням.
Зростання економіки Ямайки прискорюється третій рік поспіль і в 2015 році, як очікується, складе 1,4%.
Острів у Карибському морі населяють 2,8 млн чоловік. При цьому боргове навантаження країни – одна з найзначніших в світі, уряд двічі реструктурувати борг з 2010 року.
Середньоденний обсяг торгів акціями на Ямайській фондовій біржі в січні-листопаді становив близько $ 700 тис., що майже на 40% перевищує показник за аналогічний період 2014 року.
Значний підйом прибутку таких компаній, як Caribbean Cement (виробник цементу) і Pulse Investments (реклама, модельне агентство), сприяв підвищенню їх капіталізації більш ніж удвічі в поточному році.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас