Податковий комітет проголосував проти пропозиції Мінфіну змінити ставки акцизу на тютюн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податковий комітет проголосував проти пропозиції Мінфіну змінити ставки акцизу на тютюн

Казна та Політика
515
За словами учасників засідання, комітет не підтримав ні пропозицію збільшити тільки адвалорну ставку (нараховується сьогодні на цигарки дорожчі 16 грн), ні тільки специфічну ставку (нараховується на сигарети до 16 грн за пачку).
«Мінфін запропонував таку комбінацію ставок, при якій бюджет втрачає гарантовані надходження так званого мінімального акцизу», – коментує економіст Валерій Воротін.
Експерт зазначає, що з 2008 року в Україні діє правило, що незалежно від того скільки коштують сигарети, бюджет повинен отримати певну суму акцизу.
«Сьогодні – це як мінімум 6 грн 8 коп. з кожної пачки. Мінфін запропонував скасувати, по суті, це правило своєю пропозицією. При його ставках – бюджет буде отримувати не гарантований мінімальний акциз, а в основному адвалорний акциз – який залежить від того, яку ціну захочуть поставити виробники сигарет. Саме проти такої невизначеності і проголосували депутати », – говорить Воротін.
На вечірньому засіданні Ради голова комітету Ніна Южаніна заявила, що депутати проголосували проти пропозиції Мінфіну.
«За результатами консультацій фракцій прийнято рішення індексувати на рівень до 40% специфічну ставку. Зміни на один процентний пункт адвалорної ставки будуть розглянуті вже в 2016 році при підготовці нового Податкового кодексу. А з 1 січня буде запущений податковий механізм щодо запобігання продажу сигарет дешевше 17 гривень за пачку. Такий підхід забезпечить 29 млрд грн акцизних надходжень, 9 млрд грн ПДВ і до 2 млрд грн роздрібного акцизу », – сказала голова комітету Ніна Южаніна.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас