Компроміс Ради з виробниками сигарет позбавляє Україну 2,5 млрд грн, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компроміс Ради з виробниками сигарет позбавляє Україну 2,5 млрд грн, - експерти

Казна та Політика
713
Компроміс Податкового комітету Верховної Ради з тютюновою індустрією обійдеться державі в 2,5 млрд грн. Такі підрахунки оприлюднили експерти ініціативи “Реанімаційний пакет реформ”, коаліції “За вільну від тютюнового диму Україну” та Українського центру контролю над тютюном.
Вони закликають нардепів не йти на компроміс з тютюновими корпораціями і підтримати високі ставки акцизів на сигарети в 2016 році.
“Недоліком депутатської позиції є зниження прогнозованих надходжень до Держбюджету в 2016 році мінімум на 2,5 мільярда гривень. За розрахунками, підвищення акцизів за варіантом Мінфіну зменшить споживання сигарет, а також збільшить надходження до Державного бюджету на 7,5 млрд грн, тоді як депутатський варіант – на 5 млрд грн, за умови, що реалізація сигарет не зменшиться. Різниця в 2,5 млрд дорівнює сумі скорочення бюджетних витрат на систему охорони здоров’я “, – відзначають експерти.
Зараз нардепи пропонують “компромісний” варіант ставок акцизів на рівні зростання на 30% і введення мінімальної роздрібної ціни на сигарети.
Така пропозиція значно відрізняється від варіанту Мінфіну, який є, на думку експертів, більш збалансованим, ефективним і не відстоює інтереси жодного з 4-х виробників сигарет.
Нагадаємо, у проекті змін до Податкового кодексу Мінфін пропонує зростання специфічної ставки на 40% і адвалорної до 15%. Також прогресивною нормою є зміна бази оподаткування за принципом країн ЄС, коли адвалор нараховується на ціну сигарет включаючи ПДВ. Зараз реальна ставка адвалору становить 10%.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас