Мінфін в пропозиціях щодо Податкового кодексу зберіг лазівку для випуску "сірого" палива, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін в пропозиціях щодо Податкового кодексу зберіг лазівку для випуску "сірого" палива, - експерт

Казна та Політика
908
Міністерство фінансів України у своїх пропозиціях щодо коригування Податкового кодексу зберегло акцизну пільгу при випуску палив з підвищеним вмістом біоетанолу, що призведе до широкої практики кустарного виробництва бензинів, вважає директор “Консалтингової групи” А-95 “(Київ) Сергій Куюн.
“Мінфін підвищує ставки акцизів для звичайних бензинів і при цьому залишає лазівку для відходу від сплати акцизів при випуску альтернативних палив. Ця лазівка швидко перетвориться на велику дірку, куди витечуть всі податки, які так хоче отримати Кабмін”, – заявив С.Куюн, зазначивши, що в первинному варіанті урядового законопроекту ставки акцизів на традиційні і звичайні палива були рівними.
За його словами, на сьогодні внутрішні виробництва альтернативних палив ніким не контролюються, немає постійно діючого контролю якості цих палив, через що масштаби зловживань для отримання зниженої ставки акцизів величезні.
“Ніхто, крім виробника цих палив, на сьогодні не знає, скільки там цих біокомпонентів – 30%, 10% і чи є вони там взагалі. Але пільгу по акцизу вони отримують”, – говорить С.Куюн.
За оцінками “Консалтингової групи “А-95”, в 2015 році без податків на ринок надійде близько 600 тис. тонн бензину – близько 25% від споживання країни, що еквівалентно бюджетних втрат у розмірі 3,3 млрд грн. Найбільша частка в цих поставках належить виробникам альтернативних палив.
“Характерно, що так звані “спиртовики” отримують на свої нафтобази великі обсяги різних паливних компонентів – стабільного бензину, газоконденсату і октанопідвищувальних присадок, які нібито потрібні для випуску спиртовмісних палив. Однак, як показує статистика, сумарні обсяги поставок сировини і паливних компонентів набагато перевищують обсяги продажів альтернативних палив цих операторів на своїх АЗС “, – відзначає С.Куюн.
З урахуванням підвищення акцизів і збереження “чорних” і “сірих” схем ухилення від податків експерт прогнозує збільшення бюджетних втрат в 2016 році до 5 млрд грн.
На його думку, для підтримки спиртової галузі було б доцільно вдатися до прямих дотацій виробників біоетанолу та розробити програму щодо поступового обов’язкового додавання біокомпонентів в моторні палива.
Як повідомлялося раніше, в законопроекті №3688 “Про внесення змін до Податкового кодексу”, від 22 грудня 2015 року, уряд запропонував у першому півріччі 2016 збільшити на 13% ставки акцизів на моторні палива та зберегти 50%-ву пільгу по акцизу для альтернативних палив з підвищеним вмістом біоетанолу.
Основним аргументом на цю користь було збільшення надходжень до бюджету, а також ліквідація схем по відходу від оподаткування при випуску альтернативних палив.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас