НБУ пом'якшив вимоги до ділової репутації банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пом'якшив вимоги до ділової репутації банкірів

Кредит&Депозит
610
Банкіри, чиї кандидатури не пройшли узгодження в Національному банку (НБУ) протягом трьох місяців з дня призначення на керівну посаду, не будуть позбавлятися бездоганної ділової репутації.
Така ініціатива центробанку прописана в підготовленому ним проекті змін до Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів.
Свої дії регулятор пояснює тим, що під жорсткі правила потрапляють особи, які з об’єктивних причин не можуть отримати узгодження протягом трьох місяців. «Це, наприклад, нерезиденти, призначені в наглядову раду і очікують нострифікації своїх дипломів в Україні. Вони готові співпрацювати з Нацбанком, але терміни затримки подання повного пакету документів не залежать від таких осіб, а значить, вони не повинні втрачати бездоганну ділову репутацію. Ведеться робота з удосконалення норми, щоб вона стосувалася лише осіб, які усвідомлено уникають узгодження своїх призначень в НБУ », – заявили в НБУ.
Клеймо небездоганної ділової репутації не буде «ставитися» на банкірів, які управляли банком в статусі в. о. без узгодження з регулятором. Подібна «кара» спіткає тільки керівників банків з непрозорою структурою власності і лише в окремих випадках.
З 15 банків III і IV груп, де керівники мають приставку «в. о. », п’ять визнані Нацбанком установами з непрозорою структурою власності: Банк інвестицій і заощаджень, Авант-банк, банк «ТК Кредит», Мотор-Банк і Інвестбанк. Більше того, кадрові перестановки в них співпали з неформальним поділом банків на кластери, коли НБУ попередив, що частина з них можуть бути виведені з ринку. «Не виключено, що топ-менеджери, які знали або підозрювали про не зовсім чисті справи в банку, вирішили піти, щоб зберегти бездоганну ділову репутацію», – розповів співрозмовник на фінансовому ринку.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас