Світові ціни на ключові для України сировинні товари (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни на ключові для України сировинні товари (інфографіка)

Казна та Політика
1601
У листопаді тенденції до падіння цін на ключових для України ринках сировинних товарів продовжилися. Ціни на пшеницю знизилися з $ 165,4 за тонну до $ 157,7 за тонну, ціни на нафту марки Брент – з $ 48.1 за барель до $ 44.2 за барель, а ціни на залізну руду – з $ 52,7 за тонну до $ 46,2 за тонну.
Триваюче падіння на сировинних ринках по-різному діє на українську економіку. У короткостроковій перспективі, воно зменшує обсяги сировинного експорту з України, в якій основними експортними статтями все ще залишаються зернові та металургійна продукція, більшу частину вартості якої становить вартість залізної руди – втім, падіння цін на енергоносії, які Україна імпортує, частково компенсує цей негативний ефект .
Так чи інакше, розраховувати на те, що вигідна цінова кон’юнктура на метали (як це було на початку 2000-х) або зерно буде тягнути ВВП України вгору, не доводиться.
Джерело: Світовий банк
У той же час, якщо подивитися на розвиток країни в середньостроковій і довгостроковій перспективі, очевидно, що сировинна модель економіки безперспективна і є проблемою для країни. У цьому сенсі, спад на сировинних ринках, що робить невигідним сировинний бізнес і вигідним – бізнес з більшим ступенем переробки, – здатний підштовхнути Україну в сторону побудови більш здорової несировинної моделі економіки, подібної економіці Польщі та інших східноєвропейських країн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас