Стало відомо, скільки планують виділити в 2016 році на фінансування партій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стало відомо, скільки планують виділити в 2016 році на фінансування партій

Казна та Політика
207
На фінансування політичних партій у витратах Центральної виборчої комісії (ЦВК) у 2016 році буде передбачено 400 млн грн, повідомив народний депутат з фракції “Блок Петра Порошенка” Сергій Лещенко.
“Міністр фінансів (Наталія Яресько – ред.) в четвер на позачерговій сесії сказала, що в статті витрат ЦВК передбачено 400 млн грн на політичні партії на наступний рік. При тому, що нам треба 220 млн, оскільки ми починаємо фінансування з другого півріччя” , – сказав С.Лещенко на прес-конференції в Києві.
Він зазначив, що в законі для партій, що підпадають під фінансування, закладений низький бар’єр на виборах – 2%, які, на думку депутата, “будуть позачерговими – наступного року або через рік”.
С.Лещенко зазначив, що звітність за витратами партій має проводити Агентство з протидії корупції, яке поки що не сформовано. Він додав, що дуже важливо, щоб звітність була в електронній формі.
У той же час громадяни України скептично ставляться до самих політичних партій і до можливості їх фінансування державою або самими громадянами. Так, згідно з дослідженням Фонду “Демократичні ініціативи” ім.І.Кучеріва, тільки 13% громадян України підтримують ініціативу фінансування партій державою, 63% не підтримують таке рішення. При цьому 39,9% українців вважають, що це повинні робити лідери партій, 39,5% – рядові члени партій, 31,1% – прихильники партій, 14,1% – бізнес.
Дослідження проведене з 14 по 22 листопада 2015 року, опитано близько 2 тис осіб старше 18 років.
Недовіру до партій соціолог Ірина Бекешкіна пояснила тим, що програвши партії замість подальшої боротьби за голоси просто зникають і на їх місці виникають нові партії.
“Поки у нас так буде, то серйозної демократії у нас не буде. Хто буде відповідати перед виборцями, якщо партія зникає?” – сказала І.Бекешкіна.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас