Депутати намагаються зберегти вплив на МТСБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати намагаються зберегти вплив на МТСБУ

Особисті фінанси
330
У парламенті зареєстрований четвертий за рік законопроект про «автоцивілку».
Авторами проекту закону про ОСАГО є Сергій Рибалка («Народний фронт»), Михайло Довбенко, Ігор Кононенко, Сергій Березенко, Степан Кубів, Анатолій Матвієнко (усі – БПП).
Як і раніше, депутати пропонують ввести механізм прямого врегулювання, дозволити видачу електронного поліса, встановити вільне ціноутворення на ОСАГО, а також спростити процедуру отримання страхового відшкодування від СК. Зокрема, якщо компанія у встановлені законом терміни (90 днів) не виплатила відшкодування, тоді виплата проводиться за рахунок коштів фондів Бюро.
Крім цього, передбачено поетапне підвищення лімітів за шкоду, заподіяну майну, життю і здоров’ю громадян. З 1 січня максимальний розмір виплати становитиме 500 тис. грн по збитку майну та 2 млн грн – життю та здоров’ю громадян, з 2020 року – 2 млн грн і 6 млн грн відповідно, з 2022 – 8 млн грн і 16 млн грн.
Основна відмінність внесеного законопроекту від попереднього, зареєстрованого на початку грудня, полягає в тому, що зараз депутати пропонують залишити координаційну раду у переліку керівних органів. Інформацію про те, скільки людей буде в раді і кого вони представлятимуть, пропонується прописати в Статуті МТСБУ.
Коордрада контролюватиме діяльність президії МТСБУ, приймати рішення про проведення позачергових ревізійних та аудиторських перевірок фінансово-господарської діяльності бюро, тимчасово виконувати функції загальних зборів членів та президії МТСБУ у певних випадках, а також забезпечувати взаємодію бюро з органами виконавчої влади.
Крім цього, з Коордрадою потрібно буде погоджувати розміри відрахувань з премій по ОСАГО в централізовані страхові резервні фонди та погоджувати призначення дирекції та генерального директора бюро.
Зараз коордрада МТСБУ недієздатна, оскільки страховики в березні відкликали своїх представників і позбавили його кворуму. “Позбавивши коордраду кворуму, вони планують зруйнувати механізм контролю за діяльністю бюро з боку страховиків, Нацкомфінпослуг і парламенту України”, – говорив тоді голова парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, глава коордради МТСБУ Сергій Рибалка.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас