В Азербайджані - валютна паніка: Закрилися магазини і банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Азербайджані - валютна паніка: Закрилися магазини і банки

Валюта
5403
Торговельні мережі Азербайджану після девальвації маната почали переоцінку імпортних товарів, а банки призупинили грошові перекази.
“Різке падіння вартості азербайджанського маната після прийнятого Центральним банком країни рішення про перехід на плаваючий курс призвело до того, що торговельні мережі почали обмежувати продаж імпортних товарів. За даними порталу haqqin.az, в даний час в Баку закриті мережі електроніки İrshad Telekom, Music Gallery, Baku Electronics. Як пише видання, причиною закриття називають переоцінку товарів “, – йдеться в повідомленні.
Відзначається, що в продовольчих магазинах припинено продаж імпортної продукції, в тому числі завезеної в Азербайджан з Росії, України та країн СНД. Як повідомили власники торгових точок, в даний час вони чекають вказівок у зв’язку падінням курсу національної валюти.
Також повідомляється, що банки Азербайджану тимчасово призупинили грошові перекази, в багатьох обмінниках поки не проводяться і операції з обміну готівкової валюти. Експерти побоюються, що після девальвації маната у позичальників виникнуть серйозні проблеми з обслуговуванням взятих раніше валютних кредитів.
“Очікуються проблеми з поверненням кредитів в доларах”, – попередив голова Центру економічного і соціального розвитку (ЦЕСР) Вугар Байрамов.
Як заявив депутат парламенту Азербайджану Руфат Гулієв, держава зробить все можливе для того, щоб запобігти зростанню цін на продукти.
“Продукти, вироблені на території Азербайджану, не повинні подорожчати. Найголовніше – утримати ціни на продукти харчування, комунальні послуги, транспорт, щоб ця ситуація не дуже сильно позначилася на добробуті населення”, – сказав він.
На ринку нерухомості різкого підйому цін експерти найближчим часом не очікують, пояснюючи це відсутністю можливості для зростання в умовах відсутності платоспроможного попиту.
Як повідомлялося раніше, 21 грудня Центральний банк Азербайджану (ЦБА) оголосив про перехід на плаваючий курс маната, пояснивши своє рішення різким скороченням валютних надходжень в економіку країни і необхідністю захисту валютних резервів. У результаті курс маната до всіх основних іноземних валют різко знизився, за один день долар подорожчав з 1,05 маната до 1,55 маната, євро – з 1,14 до 1,685 маната.
Нагадаємо, що в лютому 2015 року ЦБА скасував тверду прив’язку курсу маната до долара, прив’язавши курс національної валюти до бівалютного кошика з долара і євро. Незабаром після цього курс маната, що залишався практично незмінним з початку 2011 року, вперше різко знизився 21 лютого офіційний курс долара виріс практично на третину – з 0,78 маната до 1,05 маната.
Сьогодні курс долара підскочив уже до 1,55 маната, а це означає, що протягом 2015 року азербайджанська валюта наполовину знецінилася. За прогнозами окремих експертів, вже найближчим часом долар може подорожчати до 2-3 манатів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас