Якими будуть субсидії у 2016 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якими будуть субсидії у 2016 році

Енергетика
2491
_ Майже 5 млн сімей уже отримують у 2015 році субсидію для оплати комунальних послуг. А для продовження програми субсидіювання витрат на оплату ЖКП у наступному році з бюджету держави планується використати орієнтовно 35–45 млрд грн._
Субсидії для ТКЕ і «Нафтогазу», а не населення
Але вже зараз Міністерство соціальної політики прогнозує, що до кінця 2015 року загальна кількість отримувачів субсидій становитиме 5,2 млн домогосподарств. «Ми планували, що приблизно 4,5 млн родин нам вдасться залучити до програми субсидій. Сьогодні понад 5 млн українських родин вже отримують субсидії», – заявив керівник Мінсоцполітики Павло Розенко. В уряді вважають, що у порівнянні з минулим роком ефективність програми зросла у п’ять разів, хоча у 2014 році субсидій було надано утричі менше – їх отримали 1,5 млн домогосподарств.
Водночас, ситуація із кількістю сімей, які отримують субсидії, є максимально прозорою. Але оцінка загальної суми коштів, які будуть використані у 2015-му і наступному році – доволі суперечлива. І причина цього у тому, що в уряді під субсидіями для населення за комунальні послуги розуміють також і кошти, які бюджет виділяє для «Нафтогазу» і теплокомуненерго як компенсацію різниці між економічно обґрунтованою вартістю тарифу та його фактичним рівнем.
Показовою була заява прем’єр-міністра Яценюка у вересні про виділення регіонам додаткових 5,6 млрд грн для компенсації різниці в тарифах на оплату житлово-комунальних послуг: «Уряд знайшов 5,6 млрд грн на те, щоб не підвищувати тарифи для громадян, а компенсувати різницю з державного бюджету». Власне, міністр соціальної політики Розенко визнав, що із запланованих на субсидії 24,5 млрд грн буде використано від 17-18 до 20 млрд грн.
Згідно наявної інформації, Мінсоцполітики прогнозує, що в цілому за січень-грудень 2015-го сума субсидій становитиме 2,5-3 млрд грн. Але це навіть не 24,5 млрд грн. Значна частина коштів із «субсидій для населення» насправді витрачається для оплату різниці імпортного газу, який постачається для потреб теплокомуненерго.
У 2015 році ТКЕ (разом із «Київенерго») використають близько 8 млрд куб. м газу. При середньорічній ціні на імпортний газ із ЄС і Росії приблизно у $290 за 1000 куб. м вартість палива для ТКЕ становить $2,3 млрд (55 млрд. грн.). Нині ТКЕ оплачують газ по ціні 2994 грн. за 1000 куб. м. Відповідно, із орієнтовної суми у 55 млрд грн теплокомуненерго можуть оплатити лише 24 млрд грн. Решту суми – 31 млрд грн – і надалі фінансує бюджет країни у вигляді «дотацій» для ТКЕ і «Нафтогазу». Фактично, мова йде про продовження практики прихованого дефіциту «Нафтогазу».
Більше того, «Нафтогаз України» отримує кошти від частини населення, яке не оформило субсидію, і змушене виплачувати вартість природного газу по тарифам у 3600 грн і 7188 грн за 1000 куб. м. Як відомо, іще досі триває політична дискусія і судовий розгляд правомірності підвищення вартості газу для споживачів до такого високого рівня.
Тому не можна сказати, що вся сума 24,5 млрд грн іде для підтримки населення. Хоча виділення субсидій 2015 року на рівні 2,5–3 млрд грн – це майже 10-кратне зростання цільових дотацій. 2014 року на субсидії пішло 348 млн грн, а 2013-го – 272 млн грн.
До того ж не всі мають змогу отримувати компенсацію на рівні 80-90% від середньомісячного рахунку за комунальні послуги. Зазвичай, мова йде про субсидії не за місяць, а за період її надання (опалювальний сезон, визначений період року). Тому голосні заяви про тисячі гривень субсидій іще не свідчать про суттєву допомогу в оплаті комунальних послуг для пересічних громадян. Якщо у 2013 році середня сума субсидії становила 160 грн, у 2014 р. – 232 грн, то у 2015-му орієнтовно буде становити 500-550 грн.
Очікуване скорочення субсидій
При цьому за однією особою може приховуватися реальне проживання декількох осіб і отримування тіньових доходів. Мінсоцполітики послало неоднозначний сигнал усім, хто отримує субсидії, що у 2016 році розпочнеться контроль та аудит за наданням субсидій. «Кошти гарантовані, програми будуть реалізовуватися, але по кожній соціальній програмі ми будемо проводити досить серйозну інвентаризацію особових справ тих людей, які отримують допомогу. Ми будемо проводити верифікацію соціальних виплат, щоб ми чітко знали, що соціальну допомогу, в тому числі виплату тимчасово переміщеним особам, отримають саме ті люди, які є реальними переселенцями, а не живуть у Донецькій, Луганській так званих «народних республіках», а отримують кошти тут», – заявив міністр Павло Розенко.
За наявною інформацією, такою є вимога як МВФ, так і міжнародних консультантів, які не збираються закривати очі на фактичний «обман» бюджету з боку населення. Система цінностей «соціальної держави» у ЄС та США не схвалює такий маніпулятивний підхід до субсидіювання. Загальний принцип соціальної підтримки у ЄС – це делегування громадянами частини своїх фінансових і майнових прав на користь держави в обмін на отримання фінансової допомоги. Одним із показових є приклад оплати державою частини комунальних послуг і оренди житла за умови відсутності або продажу житла з боку отримувача субсидій. Чи готові будуть українці до такої «пожертви» – питання найближчого майбутнього.
Водночас ці ж такі міжнародні партнери України жодним чином не виявляють бажання виділяти додаткові фінансові кошти на підтримку програм субсидій для громадян України.
Проте навіть за відсутності підтримки у цьому питанні з боку кредиторів уряд планує збільшити загальну суму «субсидій». У бюджеті-2016 на ці цілі передбачено 35 млрд грн. «За нашими підрахунками, з урахуванням того, що ціни на газ на світовому ринку падають, і різких стрибків ціни на газ і житлово-комунальні послуги наступного року не буде, 35 млрд грн, які закладаються у проект Державного бюджету України на 2016 рік, нам буде достатньо. Якщо звернеться більше людей чи буде більшим розмір субсидії, ми оперативно внесемо зміни до Державного бюджету», – сказав Розенко.
Водночас реальнішою буде цифра у 40–45 млрд грн. Саме такий обсяг субсидій у різний час прогнозували прем’єр Яценюк і голова прем’єрської фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. Із цієї суми власне субсидії для населення складуть до 6-7 млрд грн, а решта суми обсягом у 30–37 млрд грн виділятиметься для «Нафтогазу» і ТКЕ.
Зважаючи на те, що потенціал розширення переліку отримувачів субсидій далі обмежений, а тарифи на газ і тепло не планують суттєво підвищувати, то збільшення суми субсидій із 24 млрд до 40–45 млрд. грн буде наслідком подальшої девальвації гривні. Адже основне навантаження несе закупівля за валюту імпортного газу для теплокомуненерго.
Юрий Корольчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас