Азербайджанський манат обвалився на 47%, введено плаваючий курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азербайджанський манат обвалився на 47%, введено плаваючий курс

Валюта
1492
Центральний банк Азербайджана прийняв рішення про перехід на плаваючий курс маната з 21 грудня, повідомляє РБК з посиланням на заяву ЦБ країни.
“Згідно з цим рішенням, курс маната буде формуватися, головним чином, відповідно до фундаментальних факторів, визначальними співвідношення попиту і пропозиції на валютному ринку. Участь ЦБА на валютному ринку буде здійснюватися відповідно до даного режиму”, – заявили в банку.
У ЦБ пояснили, що це рішення обумовлене надлишком пропозиції на ринку енергоносіїв і ослабленням економічного зростання в країнах, що є основними споживачами нафти. Всі ці процеси, пояснили в банку, вплинули на економіку Азербайджану, яка знаходиться в тісній інтеграції в глобальну економіку.
“Різко скоротилося позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу країни і валютні надходження з інших джерел”, – сказали в ЦБ. У банку нагадали, що в лютому 2015 була здійснена девальвація маната, згідно з якою валютний ринок і курс національної валюти Азербайджану були адаптовані до ціни на нафту на рівні $ 50-55.
Проте, йдеться у повідомленні, починаючи з кінця липня поточного року падаючі ціни на нафту знову значно збільшили тиск на курс маната. У той же час негативний вплив на міжнародну конкурентоспроможність національної економіки справила девальвація валют у країнах-партнерах.
“В останні місяці на фоні зростання волатильності національної валюти низки країн-партнерів з початку 2014 знецінилися більш ніж на 100%. Ці умови викликали необхідність адаптації валютного ринку і курсу маната до нових цін на нафту”, – повідомили в ЦБ Азербайджану.
У зв’язку з цим, офіційний курс долара в Азербайджані підвищився щодо 18 грудня на 47,63% – до 1,55 маната. Курс євро, що входить до бівалютного кошика, виріс на 47,88% – до 1,685 маната.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас