Роздуті плани: Що коїться з державним бюджетом України (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роздуті плани: Що коїться з державним бюджетом України (інфографіка)

Казна та Політика
1903
Особливістю бюджетного процесу в Україні є надмірно сміливе планування на рівні законів про бюджет – і, як наслідок, недовиконання планів.
2015 рік став яскравим прикладом у цьому відношенні. Незважаючи на відсутність остаточних даних про доходи і видатки держави протягом року, через те, що рік ще не закінчився, вже зараз можна зробити певні висновки. Допомогу в цьому може надати бюджетний розпис – документ, в якому по місяцях розписано, як повинні витрачатися кошти держбюджету і якою прогнозується динаміка надходження прибутків.
Джерело: Державне казначейство
Ці дані можна екстраполювати на вже доступну інформацію про доходи та витрати в січні-жовтні і оцінити, таким чином, якими будуть фінальні результати. Слід зазначити, що, ймовірно, ця оцінка дасть нижню межу таких результатів, тому що держоргани часто витрачають в кінці року несподівано багато, намагаючись максимально витратити виділені на них гроші.
Якщо доходи цього року, як очікується, будуть близькі до планових – 511 млрд гривень проти 529 млрд запланованих, – то за видатками розрив з планом може скласти до 80 млрд гривень: 531 млрд проти 608 млрд. Частково це пояснюється консервативною позицією Міністерства фінансів, що жорстко обмежував протягом року потуги чиновників до витрачання коштів платників податків, однак чималу частку слід віднести і на звичайну для України практику неякісного планування і роздування планових витрат за рахунок “хотілок” відомств, окремих чиновників і депутатів парламенту.
Джерело: Державне казначейство
Так, в середньому, з 2007 року, в роки економічного зростання або стагнації, плани за видатками недовиконуємо на 7%. У роки економічного спаду – наприклад, в 2009 – в середньому, плани недовиконуємо на 11%.
Подібна практика роздмухування бюджетних планів шкідлива тим, що вона заважає країні жити за коштами і ефективно витрачати гроші. Роздуті плани ускладнюють процес наповнення бюджету і вимагають від уряду вичавлювати з економіки максимум податків – що призводить до сумнозвісних планів по податках і тиску податкових органів на бізнес. При цьому, в потоці зайвих витрат можуть виявитися недофінансованими дійсно потрібні статті, гроші на які могли б знайтися, якби не пішли на чиїсь “хотілки”, вставлені в бюджетний план.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас