Бюджет як поштовх до перевиборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет як поштовх до перевиборів

Казна та Політика
567
Парламент розуміє, що потрібен Бюджет, але голосувати за нього він поки не готовий. При цьому більшість думає про перевибори
Вчора Кабмін подав до парламенту проект Бюджету і Податкового кодексу. Презентація була швидше формальним кроком зображення роботи уряду і демонстрації більшістю бажання працювати. Публічно представники коаліції доволі складно приховують роздратування від представленого командою Яценюка/Яресько проекту виживання на наступний рік, звинувачуючи Кабмін у непрофесіоналізмі.
При цьому проект Податкового кодексу, навколо якого в останній місяць коаліція наламала купу дров, теж так і не знайшов єдиної депутатської підтримки. Радою прийнято рішення прийняти його в наступному році, а Бюджет формувати на основі нині діючого кодексу.
“Ми хочемо відкласти урядову редакцію Податкового кодексу для його доопрацювання в першому кварталі наступного року, щоб він був введений в 2017 році. А нинішній Бюджет треба ухвалювати на підставі чинного податкового кодексу”, – сказав голова фракції БПП Юрій Луценко журналістам.
Що стосується єдності коаліції, яку після скандалу на Раді реформ між Аваковим і Саакашвілі намагалися демонструвати спікер парламенту, президент і прем’єр у спільній заяві до народу, то з цим також важко. Партнери по більшості не впевнені один в одному і готуються до найгірших сценаріїв.
Так, вранці у четвер, перед поданням в парламенті, прем’єр Яценюк зустрівся зі своєю фракцією. За словами нардепів, присутніх на фракції, Яценюк попросив їх не роз’їжджатися в останній тиждень перед Новим роком, тому що питання з прийняттям Бюджету може затягнутися. Також за словами співрозмовників з НФ, він повідомив своїм соратникам, що якщо Бюджет все ж не приймуть, то Україна зможе якось перезимувати і без нього.
“Він нам сказав, що в разі неприйняття Бюджету ми починаємо діяти самостійно, без зобов’язань і прив’язок до коаліції”, – говорить нардеп НФ, близький до Яценюка.
Чи означає це, що партія готується до нових виборів, співрозмовники поки сказати не можуть. При цьому говорять, що окремі представники фронтовиків збираються будувати власні політичні проекти, зокрема глава МВС Арсен Аваков.
“Аваков давно замислювався про власний політичний проект. В МВС він отримав політичну вагу. Зараз його команда знову активізувала питання побудови власного політичного проекту”, – говорить нардеп НФ, близький до Яценюка.
У самому парламенті настрої пасивно-песимістичні. Депутати більшості не бачать життєздатності нинішньої коаліції, але не бачать альтернативи їй. Фраза “зняти Яценюка можна, але кого замість нього?” невпинно повторюється народними обранцями.
У тій же Самопомочі відверто говорять про те, що Яценюк потрібен коаліції лише для прийняття Бюджету.
Так, лідер фракції Самопоміч Олег Березюк сказав, що уряд треба змінювати після того, як буде прийнятий Бюджет.
При цьому Березюк категорично не готовий говорити про перевибори парламенту.
“Перевибори – це був би найгірший варіант, краще уряд змінити”, – сказав лідер фракції Самопоміч.
Його категоричності не поділяють інші представники більшості. Зокрема, у Батьківщині всерйоз розглядають можливість перевиборів восени наступного року і лише вичікують момент, коли ці процеси почнуть активізуватися в парламенті. Про перевибори замислюються і БПП.
“Ситуація складна. Дуже багато шантажу з боку і Арсенія Яценюка, уряду та Народного фронту. Якщо зараз БПП, НФ і інші фракції не об’єднаються навколо конкретних позицій і питань, то існування і парламенту, і коаліції під великим питанням. Зараз ситуація дуже хитка, і мало хто розуміє, що далі робити, я не виключаю, що можуть бути дострокові вибори”, – говорить нардеп від БПП Єгор Фірсов.
Наразі пропрезидентську фракцію лихоманить. Різні групи всередині неї починають грати свою гру з прицілом на можливі перевибори. Так, реанімувався в БПП “осередок Удару”. Це частина депутатів, які до формування БПП входили в УДАР і орієнтувалися на Кличка. Вони провели вже кілька зустрічей з Віталієм Кличком. Координує їх нардеп Тарас Кутовий.
Віктор Огієнко
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас