Зірвали голос: депутати готові лише послухати про податкову реформу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зірвали голос: депутати готові лише послухати про податкову реформу

Казна та Політика
388
План роботи депутатів на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради може кардинально змінитися. Незважаючи на обіцянки прийняти в першому читанні урядові законопроекти по податковій реформі і бюджету-2016, голосування навряд чи відбудеться. Причина у відсутності голосів, навіть у проурядової фракції. Індикатором провалу стало засідання профільного податкового комітету: депутати продемонстрували повне неприйняття пропозицій від Мінфіну. Тому Кабмін готується лише до презентації своїх ідей.
Доводи проти
Всього за добу плани депутатів різко помінялися. Якщо ще на початку тижня парламентарії декларували готовність до розгляду урядових податково-бюджетних проектів у першому читанні, то вже через кілька днів стало зрозуміло, що позачергове засідання Верховної Ради може стати безрезультатним. Відмовилася голосувати “Батьківщина”, за нею “Самопоміч” та Радикальна партія Олега Ляшка.
“Були різні уряди, були й авторитарні режими, але хочу відповідально заявити, що такий принизливий для країни, непрофесійний, незбалансований бюджетний режим, який запропонував нам чинний Кабмін – найгірший за весь час існування незалежної України”, – заявила Юлія Тимошенко.
За словами депутата від “Самопомичи” Тетяни Острикової, її фракція відмовляється приймати реформу в запропонованій редакції, оскільки у проекті не враховано зауваження від профільного податкового комітету і зміни шкодять малому бізнесу. Олег Ляшко назвав законопроект Кабміну “грабунком серед білого дня і знищенням економіки”.
Навіть у проурядовій фракції “Народний фронт” не всі готові голосувати за реформу і бюджет свого Кабміну.
“Це жах і я буду говорити про це на засіданні фракції, якщо мене будуть слухати. Але голосів 70 у нас десь буде (кількість депутатів у фракції 81, – ред.), це було б неправильно, якби ми не підтримали, – заявив РБК-Україна один із представників фракції. – У “Блоці Петра Порошенко” теж не все однозначно”.
У президентській фракції розповідають, що якщо будуть спроби поставити на голосування за урядові законопроекти, трибуна буде заблокована. В першу чергу, це пов’язано з тим, що уряд так і не почуло вимог аграріїв зберегти за ними спецрежим з ПДВ, а компромісний варіант 75/25 галузь не влаштовує.
“Нас будуть шантажувати проблемами з МВФ, відсутністю бюджету та, зрештою, розпуском парламенту. Подивимося”, – заявив один з депутатів БПП.
Про такий сценарій розвитку подій у своєму Facebook написав і голова фракції Юрій Луценко: “Завал очевидно неякісних Податкового кодексу та бюджету. Заява прем’єр-міністра про відставку. Розпад коаліції. Зупинка кредитування МВФ. Гіперінфляція і невиплати зарплат і пенсій. Дострокові вибори в парламент. Виграш олігархів через партії популістів і реваншистів. Завіса”.
Але, на думку Луценка, є і сценарій №2, який передбачає, зокрема, доопрацювання податкової реформи з урахуванням інтересів підприємців, АПК, місцевих органів влади.
За інформацією РБК-Україна, багато депутати взагалі прийняли рішення проігнорувати позачергове засідання парламенту.
“Не думаю, що набереться більше 150 голосів у залі. Де буде уряд шукати голоси не зрозуміло”, – заявив представник НФ Олександр Кірш.
Хоча в НФ не виключають, що підтримка законопроекту все ж може й бути, адже “політичні торги” ще ніхто не відміняв. Перед засіданням Ради планується розгляд податкового питання на фракції, потім – раді коаліції.
“Подивимося, може, згода інших членів коаліції підтримати законопроект щодо виборів в Кривому Розі і змінить думку “Самопомочи”, – відзначив депутат НФ. Враховуючи такий накал пристрастей, уряд вирішив обмежитися поки тільки презентацією своїх законопроектів в сесійній залі Ради.
Емоційне засідання
Певним індикатором настроїв у парламенті стало засідання комітету з питань податкової та митної політики. Близько двох годин депутати обурювалися запропонованими урядом нормами, опускаючись до особистих образ на адресу заступника міністра фінансів Олени Макеєвої.
“Я дві ночі не спав, читав ваш безглуздий кодекс, – вторив Кіршу Олег Ляшко. – Але це ж концтабір, це гетто, в яке ви хочете загнати малий і середній бізнес, сільгоспвиробників, щоб задушити їх газом своєї реформи”.
Максим Курячий (БПП) обурювався збільшенням ставки оподаткування дивідендів (з 5 до 18%), заявляючи, що якщо збільшити податковий тиск, то “їх взагалі ніхто показувати не буде”. Також він виступив проти зростання ставок податку на нерухомість та оподаткування виробничих приміщень: “У підприємств величезні цехи, і якщо все оподатковувати, то нічого доброго не буде”.
“Обкладають хлів і склад. Невже все так погано?” – додав Кірш. За даними РБК-Україна, Мінфін ці зауваження не підтримує, відзначаючи, що на зазначені об’єкти може поширюватися пільга, але право її надання закріплено за місцевими органами влади.
Умови для конструктиву
Голова комітету Ніна Южаніна запропонувала можливість прийняття законопроекту в першому читанні з урахуванням збереження нинішнього розподілу груп “єдиноподатників”, умов для юросіб на 3-й групі, але зі зниженням обмежень щодо обігу з нинішніх 20 млн гривень до 5 млн гривень. Застосування касових апаратів для 2-3 груп з 1 липня 2016 року, за її словами, можливе лише за умови демонополізації ринку РРО або при наданні ГФС “інших способів фіскальної реєстрації продажу”.
Мінфін вже надав відповідь комітет на такі пропозиції депутатів: “Запропонована модель сплати єдиного податку передбачає, що традиційна спрощена система залишиться тільки для дійсно малих підприємців, які своїми руками працюють на себе і свої сім’ї. Одночасно, ми створюємо максимально спрощені умови діяльності на загальній системі. Тому право юросіб використовувати спрощену систему ліквідується”.
Що стосується спецрежиму ПДВ для аграріїв, Южаніна запропонувала зберегти можливість акумуляції коштів тільки для тваринників.
“Це пропозиція президента. Міністр фінансів не буде вносити зміни в ці пропозиції. Крім того, пропорція узгоджена з МВФ”, – зазначив співрозмовник РБК-Україна в Мінфіні.
Не підтримується комітетом пропозицію Мінфіну за ставкою податку на доходи фізосіб у розмірі 18%, як і порядок оподаткування виграшів та призів, а також пенсій. По пенсіях депутати пропонують стягувати ПДФО, якщо сума перевищує 10 тис. гривень. Зараз розмір неоподатковуваної пенсії становить три мінімальні зарплати (4134 гривень), все, що вище -15% ПДФО.
Ставки на підакцизні товари, вважають у комітеті, потребують коригувань. У депутатському законопроекті №3357 йшлося про зростання в межах 15-20% щорічно, і це виходячи з реальних можливостей виробників. Крім того, норма про запровадження електронної системи контролю за обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів повинна бути виключена, так як не передбачає наявність електронної марки, а зберігає систему паперових.
Всі зауваження депутатів з цього розділу, за даними РБК-Україна, Мінфіном не підтримуються, так як ставки не покривають навіть рівень інфляції, а система електронного адміністрування акцизу все ж дає можливість контролюючим органам перевіряти відповідність сум податку і продукції.
Варто відзначити, що рішення комітету після емоційного обговорення так і не прийняв. І Оксана Продан (БПП), та Олег Ляшко запропонували доопрацювати кодекс, а в Раді прийняти бюджет на чинній податковій базі. Навіть у НФ вважають такий варіант доцільним.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас