НКЦБФР пропонує вирішити проблему "сплячих акціонерів" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКЦБФР пропонує вирішити проблему "сплячих акціонерів"

Фондовий ринок
670
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) розробила проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання участі акціонерів в управлінні акціонерним товариством».
Про це повідомляє прес-служба регулятора.
Законопроектом пропонується врегулювати питання участі в управлінні акціонерними товариствами так званих «сплячих акціонерів», тобто таких, які до 12 жовтня 2014 не скористалися своїм правом на зарахування належних їм акцій на рахунки в цінних паперах у депозитарній системі.
Нагадаємо, що згідно з чинним законодавством власник дематеріалізованних цінних паперів був зобов’язаний звернутися до обраної емітентом депустанови і укласти з нею договір про обслуговування рахунку в цінних паперах від власного імені, або здійснити переказ прав на цінні папери на свій рахунок у цінних паперах, відкритий в іншій депустанові.
Зараз існує велика кількість акціонерів, які не скористалися у визначений законодавством термін своїм правом на зарахування належних їм акцій на рахунки в цінних паперах у депозитарній системі.
У зв’язку з цим, акціонерні товариства несуть чималі витрати на оплату послуг депозитарних установ за обслуговування рахунків «сплячих акціонерів», а також при організації загальних зборів на здійснення розсилки повідомлень таким акціонерам.
Зазначені акціонери, у свою чергу, обмежені законодавством у реалізації своїх прав за такими цінними паперами.
«Комісія вважає за необхідне передбачити в законодавстві процедури відновлення «сплячими акціонерами» обліку прав власності та відновлення своїх прав на цінні папери, а також, у разі їх звернення, визнання таких цінних паперів викупленими емітентом. Такий крок дозволить емітентам зменшити свої витрати, а «сплячим акціонерам» дозволить отримати грошову компенсацію на рівні ринкової вартості належних їм цінних паперів», – зазначив директор Департаменту стратегії розвитку фондового ринку Максим Лібанов.
Законопроектом насамперед пропонується передбачити вирішення існуючих проблемних питань шляхом визначення:
- Порядку відновлення власником обліку права власності на цінні папери і відновлення своїх прав за такими цінними паперами;
- Механізму визначення таких, які вважаються викупленими емітентом, цінні папери, власник яких протягом року не скористається процедурою відновлення обліку права власності на такі цінні папери;
- Порядку виплати емітентом власнику таких цінних паперів, які вважаються викупленими, їх ринкову вартість.
Передбачене вдосконалення законодавства сприятиме підвищенню рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах в цілому.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас