Держслужбовці 2.0. Як зміниться життя чиновників після реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держслужбовці 2.0. Як зміниться життя чиновників після реформи

Казна та Політика
1069
10 грудня Верховна Рада прийняла один з найголовніших законів цього року – “Закон про державну службу”.
Йдеться про документ, покликаний переформатувати систему держслужби, яка будувалася ще в радянські часи.
В українських реаліях вона є засобом боротьби політичних еліт, міжпартійного протистояння та задоволення інтересів бюрократів.
Нагадаємо, ухвалення закону передбачалося коаліційниими домовленостями. Спочатку планувалося, що його затвердять до кінця 2014 року, але прийняли його тільки зараз. За словами авторів реформи держслужби, у їх ініціативи було занадто багато супротивників.
ЕП вибрала найважливіші інновації реформи про держслужбу, які вже незабаром повинні будуть “перетрусити” бюрократичну систему і максимально знизити корупційні ризики.
Перше. Закон вводить посаду Державний секретар міністерств. По факту це топ-менеджер, який стежить за тим, як держава виконує державну політику в конкретній сфері.
Важливо, що держсекретаря не призначає і не знімає міністр. Його призначає спеціальна комісія, яка на третину складатиметься з представників громадських організацій.
У секретаря широкі повноваження – він призначає керівників департаментів, опрацьовує реалізацію ініціатив міністра і стежить за їх виконанням, а також розпоряджається коштами на утримання апарату міністерства.
При цьому держсекретар міністерств не зможе заміщати міністра на засіданнях уряду. Це зможе робити заступник міністра.
Друге. Згадані спецкомісії будуть призначати чиновників категорії А, до яких відносяться заступники міністрів і голови держадміністрацій. Виключається будь-який вплив самого міністра на підбір команди.
Третє. Виросли вимоги до чиновників вищої категорії. Тепер чиновники категорії А повинні володіти однією з міжнародних мов. Іншими словами, чиновники повинні знати англійську мову.
Четверте. При прийнятті на державну службу або при підвищенні на посаді буде введено обов’язковий конкурсний відбір. За чинним законом, на посади чиновників призначають без будь-якого відбору.
П’яте. Одне з найважливіших положень – державні службовці не зможуть перебувати в партіях.
Якщо претендент на ту чи іншу посаду перебуває в політичній партії, він повинен буде з неї вийти. При цьому чиновники мають право перебувати в громадських об’єднаннях і профспілках.
Дана норма покликана зробити державних службовців незалежними від політичного порядку денного. Цьому в процесі прийняття Кабінет Міністрів і Верховна Рада дуже довго пручалися.
Шосте. Кількість державних службовців скорочується. Фактично, закон розділяє державну службу і патронатні посади. Тобто, всі, хто приходить з командою міністра, потім разом з ним же і йдуть – це радники, секретарі, помічники, які державними службовцями не є.
Державні службовці не підкорятимуться працівникам патронатної служби.
Депутати, судді, прокурори, співробітники Національного банку, державних ЗМІ і державних ВНЗ теж не будуть вважатися державними службовцями.
Сьоме. Кардинально змінюється порядок нарахування зарплат.
Раніше розподіл тіла зарплати складалося на 30% з окладу і на 70% з премій і надбавок. Фактично ці 70% були елементом тиску і залежали від розташування начальника по відношенню до підлеглого.
Новий закон передбачає дзеркальну систему: 70% – це зарплата, 30% – надбавки. Найнижча ланка чиновників буде отримувати від двох мінімальних зарплат, вища – від чотирнадцяти. Тобто, від 2 750 до 12 290 гривень.
Так, закон не передбачає кардинального збільшення заробітних плат для співробітників. Дехто з депутатів в процесі внесення правок пропонували зробити зарплати державних службовців такими ж, як і в корпоративному секторі, проте від цієї ідеї відмовилися.
Але є інший важливий момент – нібито європейські донори готові видавати інституційні гранти на збільшення зарплат державним службовцям. Чи будуть ці гранти, і в яких пропорціях розподілятимуться кошти – поки не відомо.
Восьме. Ряд чиновників позбавляється спецпенсій – зараз це 80% від заробітної плати. Закон передбачає, що більшість чиновників буде отримувати звичайні пенсії, крім тих, у кого стаж роботи на державній службі не менше десяти років.
Дев’яте. Якщо службовець сумнівається в наказі безпосереднього начальника, він зможе його оскаржити у вищестоящого за посадою.
Так, якщо буде доведено, що наказ, який отримав чиновник, злочинного характеру, і чиновник виконав його не замислюючись, він також несе за це відповідальність.
При цьому, якщо чиновника прийшов наказ від начальника, він не має права його виконувати не погодивши зі своїм безпосереднім керівником.
Що далі?
Закон про державну службу повинен підписати Порошенко. Після цього закон набуде чинності, але не відразу, а тільки 1 травня 2016.
“Цей закон – як вибух наднової зірки в темній частині космосу. Навколо нічого немає, і щоб щось з’явилося, потрібні підзаконні акти і саме тому вступ закону відстрочили до травня”, – пояснює менеджер з комунікацій “реанімаційному пакету реформ” Андрій Андрушків.
Фактично, щоб закон запрацював на повну силу, потрібно розробити підзаконні акти, які будуть враховувати всі нюанси призначення, роботи, підвищення кваліфікації чиновників.
За словами співавтора законопроекту Дениса Бродського, всього необхідно прописати порядку 26-28 підзаконних актів.
Необхідно прописати як працюють дисциплінарні комісії, які ставляться цілі держслужбовцям, як і ким проводиться оцінка результатів роботи. Як приймаються рішення про преміювання та за які досягнення. Як планувати навчання чиновників, як підвищувати їх кваліфікацію, які навчальні заклади мають право їх оцінювати.
Найважливіше, за його словами, це сформувати комісію з питань призначення вищих державних службовців – держсекретарів і керівників департаментів.
Нарівні з головою Національного агентства з питань держслужби, це представник уряду, парламенту, президента і 4 представника від громадських організацій.
Наступний важливий підзаконний акт – необхідно прописати порядок проведення конкурсу на держсекретарів.
Які загальні вимоги пред’являються до держсекретаря, як буде проводиться конкурс, як оцінюються професійні навички, знання законодавства. Чи потрібні антикорупційні перевірки.
Для категорії Б і С також формуються окремі конкурси, але загальний порядок повинен бути підготовлений.
Третій важливий підзаконний акт – оцінка кандидатів.
Планується, що за такою процедурою кожен кандидат буде отримувати свій номер, щоб ніхто не знав ПІБ людини – тестування повинне проводитися онлайн і за номерами.
Всі тестові завдання робляться анонімно, формуються групою адміністраторів і окремо групою оцінюють. Вони оцінюють тестове завдання, щоб все було об’єктивно, щоб оцінювалися тільки знання і навички.
Щоб закон запрацював, також потрібно повністю поміняти систему управління державною службою.
“Органи контролю – адміністративні й фінансові. У нас ці органи є в кожному міністерстві, але на рівні відділів. А вони повинні бути винесені з усіх державних органів, які використовують наші гроші”, – каже експерт з питань державного управління та реформування політичних інститутів Віра Нанівська.
Також необхідно створити орган з контролю за бюджетом, яким розпоряджаються чиновники. Повинно з’явитися те, що на заході називають The Public Finance Control System – державний контроль за бюджетом.
Також, за словами Нанівською, необхідно створити органи, які контролюватимуть навчання і підготовку до іспитів для проходження рангів.
Федір Попадюк
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас