Тиск на градуси: Яценюка і Яресько звинуватили у "вбивстві" легальної горілчаної галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тиск на градуси: Яценюка і Яресько звинуватили у "вбивстві" легальної горілчаної галузі

Казна та Політика
4540
Чергове підвищення акцизів на лікеро-горілчані вироби не врятують український бюджет, оскільки, для споживачів купівля спиртного за новими цінами стане недозволеною розкішшю. Стараннями Арсенія Яценюка та Наталії Яресько легальна горілчана галузь може взагалі припинити своє існування до весни 2016 року.
Про це заявляють учасники ринку.
За словами голови асоціації “Укргорілка” Володимира Остапюка, у випадку підвищення акцизу мінімальна ціна пляшки горілки 0,5 л становитиме 90 грн, а тризіркового коньяку – 150 грн. Експерт зазначив, що підвищення цін призведе до істотного зростання рівня тіньової економіки в алкогольній галузі.
Нагадаємо, що Кабінет міністрів України подав до Верховної Ради законопроект № 3630 “Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулюванні економічної діяльності в Україні”.
“У ньому “уряд камікадзе” пропонує парламенту з 1 січня 2016 року підвищити акцизний податок на горілку на 100%. У результаті чергової псевдореформи вже через два тижні пляшка найдешевшої легальної горілки в роздрібній торгівлі буде коштувати близько 90 грн. А до весни тіньовий ринок міцного алкоголю зросте до 60-70% і більшість легальних виробників виявляться просто на межі банкрутства. Однак, очікуваного зростання надходжень до державного бюджету не буде, оскільки алкогольна галузь, яка донедавна була візитною карткою країни, може взагалі припинити своє існування, – вважають опитані учасники ринку.
“В результаті підвищення акцизу на лікеро-горілчані вироби до 141,06 грн за 1 літр 100%-ного алкоголю,“наступного року Україна стане чемпіоном світу з продажу сурогату, “паленки” і “лівої горілки”, – прогнозує директор Асоціації “Укргорілка” Володимир Остапюк.
Експерт зазначає, що зараз держава володіє повною монополією на виробництво спирту і повним контролем над його реалізацією.
“Разом з тим, “сьогодні навіть на столичних ринках в будь-який час дня і ночі можна купити нелегальну горілку за 25 грн. Уже при діючих ставках податку тіньовий обіг лікеро-горілчаних виробів в Україні становить 40%. При цьому держбюджет недоотримує 5 млрд грн”, – розповідає В.Остапюк.
Але замість того, щоб сконцентруватися на боротьбі з тіньовим ринком і залучити додатковий и’ятимільярдний ресурс в бюджет, уряд Арсенія Яценюка і Міністерство фінансів Наталії Яресько, зокрема, продовжують тиск на легальний сегмент ринку.
“До чого це призведе? Готові споживачі купувати легальну пляшку горілки за 90 грн? Очевидно, що при нинішньому зубожінні населення вибір буде зроблений на користь сурогату “, – вважає директор “Укргорілки”.
За даними ВООЗ, щорічно від отруєння сурогатним алкоголем в Україні помирає 10 тис. громадян, а в 2016 році кількість загиблих від “сурогату” виросте в кілька разів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас