Юрій Ніколаєв: Інтернет речей - або інтернет мізків? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юрій Ніколаєв: Інтернет речей - або інтернет мізків?

Особисті фінанси
2927
Нещодавно я повертався з відрядження в чужому місті, і викликав таксі в аеропорт, до якого потрібно було їхати приблизно 40 хвилин. Приїхавши за викликом водій виглядав дуже здивованим – «ви перший пасажир, який так пізно виїжджає в аеропорт на вечірній рейс – напевно, ви відчайдушна людина», сказав він мені. Зазвичай, з його досвіду, більшість пасажирів починали свою дорогу в аеропорт за 3, максимум 2 години до вильоту, щоб не запізнитися на реєстрацію. Я ж їхав значно пізніше – адже посадочні талони на літак були вже у мене в сумці, я зареєструвався на рейс в онлайні. І, до речі – за більш ніж 500 перельотів я ніколи ще не спізнювався на літак.
Парадокс сучасності полягає в тому, що світ навколо нас став значно простішим – але ми ще не усвідомили всієї цієї простоти, і продовжуємо наполегливо слідувати старим звичкам, багато з яких були сформовані ще за радянських часів. Зареєструватися на літак? Давайте вистоїмо чергу з тридцяти чоловік в аеропорту, і витратимо зайвий час на дорогу і очікування, замість витрачених на онлайн-реєстрацію на сайті авіакомпанії трьох хвилин.
Оплатити комунальні послуги? Дружно постоїмо ще в одній черзі з п’ятдесяти пенсіонерів з паперовою платіжкою у відділенні банку, замість того щоб зробити цей платіж за дві хвилини в банківському додатку з телефону або ноутбука. Швидко вибрати модель нового телевізора або пилососа – багато хто з нас поїдуть в розташований поруч торговий центр, і будуть покладатися на думку продавця, у якого премія безпосередньо пов’язана з продажем конкретних моделей електроніки, замість того, щоб зайти на сайт порівняння цін, і порівняти підходящі нам пристрої і за вартістю, і за відгуками власників. Вивчити англійську або будь-яку іншу мову? Що ви, у нас абсолютно немає часу і грошей на відвідування курсів іноземних мов – а про існування аналогічних онлайн-курсів (часто повністю безкоштовних!) Або можливості спілкування в скайпі з носієм мови в зручний для нас час ми чули лише краєм вуха. Заздримо програмістам, які отримують зарплату в доларах – і навіть не намагаємося самостійно освоїти навички програмування, які в Інтернеті і доступні, і не такі вже й складні …
Революція, яку зробив у свій час Google, полягала зовсім не в умінні показувати рекламу у вигляді оголошень в пошуковій видачі. Американська «корпорація добра» допомогла всім бажаючим легко і зручно знайти в Інтернеті відповіді на свої питання «як?», «хто?», «чому?».
Я згадую уривок з фільму «Три дні на втечу», в якому герой Рассела Кроу в прагненні врятувати свою несправедливо засуджену дружину за півтори години навчився відкривати автомобіль завдяки ролику з YouTube (ні-ні, я ні в якому разі не закликаю припинити читати цю статтю, і почати шукати цей же ролик!). Проблема в тому, що величезна кількість користувачів Всесвітньої павутини рідко задаються корисними питаннями. Якщо ви, приміром, хочете підвищити кваліфікацію – то почавши гуглити, ви виявите, що набагато більше охочих підвищити імунітет, тиск, потенцію або гемоглобін. Ні, я не сперечаюся, що все це потрібно і важливо – однак мене дивує, що ми у своїй більшості так мало використовуємо можливості інтернет для того, щоб стати розумнішими, мудрішими, досконалішими.
А адже на порозі вже стоїть і стукає у наші двері «Інтернет речей» – популярний останні роки на заході термін Internet if the things, що передбачає організацію мереж різних електронних пристроїв, здатну перебудувати економічні та суспільні процеси, і виключає з частини дій та операцій необхідність участі людини. «Привіт, Сірі! Чи готова моя кава? Ти замовила мені таксі на 10 ранку? (власники айфонів зрозуміють, про що я)». Не знаю, як вас, а мене майбутнє, в якому правлять «Скайнет» завжди лякало, спасибі Джеймсу Камерону. Однак це майбутнє дуже швидко стає справжнім – кількість фізичних електронних пристроїв, підключених до Інтернет, перевершило кількість людей, що живуть на планеті Земля ще в 2009 році. Найпопулярнішим українським стартапом останніх років стає пристрій Petcube, він дозволяє грати зі своїми собачками і котиками лазерною указкою через Інтернет. А Apple після плеєрів, телефонів і планшетів нарешті випустила і смарт-годинник, і погрожує випустити власний автомобіль. Що ж, попит на програмістів неминуче зростатиме, як і їхні зарплати. Що ж робити нам з вами – все-таки перекваліфікуватися в автори програмних кодів, або навчитися включати свої мізки, і використовувати Мережу для себе, а не себе для Мережі?
Для початку – я б порадив тим людям, які зараз працюють, проаналізувати час знаходження в Інтернет, витрачений на власну роботу, на підвищення своєї кваліфікації, а також, можливо, культурної освіти, здоров’я та спортивної форми, і на «дозвілля-розваги-чати з друзями”. Запевняю, у багатьох статистика вийде дуже цікава, і третя складова буде займати дуже солідний відсоток витраченого часу. Навіщо це нам, запитаєте ви? Знаєте, крім того, що, не вміючи управляти власним часом, ми стаємо заручниками Інтернет, і вже нудьгуємо, коли «на весіллі немає wi-fi», так і наших дітей ми ніколи не зможемо навчити, як використовувати Інтернет для себе, а не бути повністю поглинутим соцмережами.
По-друге – особисто для мене великий виклик в тому, щоб проводити свій вільний час «відключеним від Інтернету». Прогулянка з сім’єю на свіжому повітрі або в парку розваг, перегляд фільму в кінотеатрі або спектаклю в театрі цілком можуть обійтися без озирання на екран смартфона. Але – доступ в Мережу цілком можна використовувати там, де він дійсно потрібний, і не намагатися увійти у Веб тоді, коли робити це зовсім не обов’язково.
По-третє – важливо зрозуміти, що я зовсім не закликаю за прикладом луддістів громити обчислювальні сервера Apple або Google. Використовувати Booking.com, Uber (який скоро повинен прийти в Україну) або інші корисні додатки дуже зручно і корисно. І я прихильник автоматизації всіх процесів, які можна автоматизувати для користі людства. Але я повністю впевнений, що більшість людей, що живуть на нашій планеті, чекає вельми бідне майбутнє, якщо вони не усвідомлюють своєї ролі в цій автоматизації – як її проектувальників, або як пріоритетних користувачів для того, щоб стати розумнішими, здоровішими і сильнішими – за допомогою часу, що з’явився, і доступу до мільярдів корисних документів, тренінгів, курсів, і т.і. «Третього не дано» – якщо сьогодні ви не використовуєте IT, завтра IT почне використовувати вас.
Юрій Ніколаєв, керівник дирекції продажів міжнародного центру інтернет-торгівлі Allbiz
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас