НБУ візьметься за банки, які давали гроші українським політикам, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ візьметься за банки, які давали гроші українським політикам, - ЗМІ

Кредит&Депозит
1180
В Україні триває черговий виток переділу тіньового банківського ринку. У розпорядженні ЗМІ з’явилися списки, складені нібито Національним банком, до яких увійшли так звані схемні банки: деякі з них активно кредитували українських політиків. Експерти пов’язують оприлюднення цього списку з тиском, що посилився, на фінансовий ринок, а також з перемиканням низки схем з оптимізації фінансових потоків на нових гравців.
Про це пише Forbes.
У “чорному списку” згадуються Банк 3/4, “Вернум”, ВіЕсБанк, банк “Розрахунковий центр”, банк “Союз”. Даний перелік фінансових установ дуже неоднорідний. Наприклад, “Розрахунковий центр” на 77,78% належить НБУ, на 8,6% – Кабінету міністрів, на 4,3% – Міністерству фінансів України. Ще 3,7% банку контролює, за інформацією НБУ, Рінат Ахметов. Також у банку є низка інших міноритарних акціонерів.
“Поява в списку “Розрахункового центру” дивна. Це – кліринговий банк, створений для розрахункових операцій за участю НБУ. Тому поява цього банку в подібному списку – інсинуація”, – вважає глава правління банку “Конкорд” Алла Комісаренко.
99,9% VS Bank належать Сбербанку Росії. Банк 3/4 вважається близьким до Миколи Лагуна і виведеного з ринку Дельта Банку. “У цього банку хороша репутація за кордоном, і він часто виступає гарантом при відкритті кореспондентського рахунку якою-небудь установою”, – вказує головний операційний директор компанії Wiseman Rose Сергій Креймер. Також цей банк знаходиться в стадії активного пошуку покупця.
Банк “Вернум” пов’язували з партією “Україна – Вперед” Наталії Королевської. Ця установа, згідно з даними Єдиного реєстру судових рішень, оскаржувала дії фінансового моніторингу Національного банку України. А Фінексбанк був учасником скандалу навколо боргів Укрсоцбанку (Unicredit): через Фінексбанк боржники Unicredit намагалися піти від сплати боргу в $ 200 млн.
У банку “Преміум” до 23 червня 2015 головою наглядової ради був Сергій Думчев, колишній кандидат у мери міста Києва.
Опитані Forbes фінансисти вважають, що поява даного списку може бути пов’язана з небажанням позичальників цих банків платити за боргами. “Український банк реконструкції та розвитку, згаданий у списку, і інші банки активно кредитували наших політиків. У багатьох банків реального бізнесу вже немає”, – пояснює Креймер.
Також банкіри констатують, що з публікацією списку явно запізнилися, оскільки основні пристрасті навколо згаданих установ закінчилися кількома місяцями раніше. “Розбір польотів з багатьма з цих банків проходив кілька місяців тому. Розумники придумали схему з державним банком, але саму схему закрили. Думаю, поява таких списків – це тиск на керівництво НБУ”, – сказав один з банкірів на правах анонімності.
Експерти не виключають переділу, що відбувається на ринку тіньових операцій, в процесі якого можуть спливати назви низки фінансових установ. Мова може йти про міжнародну політику з контролю за схемами розподілу фінансових потоків.
Нагадаємо, за використання фіктивних операцій на початку грудня НБУ забрав ліцензію у банку “Контракт”.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас