Роман Россов: Що відбувається зараз на ринку грошових переказів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роман Россов: Що відбувається зараз на ринку грошових переказів

Фінтех і Картки
1950
Процеси глобалізації у світовій економіці сприяють розвитку систем грошових переказів. Наприклад, працювати в команді з росіянами чи білорусами в зручному бунгало на березі моря в Таїланді на американського замовника – це вже давно для програмістів, дизайнерів та інших професій, які не прив’язані до робочого місця, давно не новина. У процесі такої співпраці виникає питання безпечної доставки грошей від замовника до виконавцю.
Втім, ніхто не заважає працювати на західних замовників і перебуваючи в Україні. Тим більше що згідно одного з досліджень, українські фрілансери лідирують за кількістю виконаних замовлень серед 10 країн Східної Європи.
Але й без фріланс-заробітку, Україна була однією з країн-лідерів по надходженнях грошових переказів з-за кордону (як трудових мігрантів, так і представників діаспори). У 2014 році вказаний показник склав $ 6,5 млрд., на 24% ($2,048 млрд) менше рівня за 2013 рік. Обсяг приватних грошових переказів в Україну в 2013 році склав $8,54 млрд, що на 13,4% ($1,01 млрд.) більше показника 2012-го.
З іншого боку, введення різних перешкод для роботи українських мігрантів у різних країнах, напружені відносини з Росією і криза в економіках різних країн призвели до зниження показника переказів з-за кордону. За даними НБУ, в першому півріччі обсяг грошових переказів в Україну склав $1,174 млрд, тоді як перекази закордон досягли $228, 9 млн. На ринку «правлять бал» міжнародні системи грошових переказів, через які за той же період перевели в Україну $ 1,161 млрд., тоді як сума перерахувань за межі країни склала $ 220 млн. Всередині-український обсяг переказів склав 33,87 млрд грн. Скільки в Україну завозять в «тіньовий» формі і різними кур’єрами не скаже навіть Нацбанк.
У світі постійно зростає кількість небанківських технологічних систем грошових переказів і різних можливостей швидкого і безпечного переказу коштів. Цей процес, зрозуміло, не обходить і Україну. Платіжні системи, щоб працювати в Україні, повинні бути зареєстровані в НБУ – правило поширюється на перекази в обидві сторони. Тобто, для переказів в Україну не обов’язково бути зареєстрованим, а от якщо назад те без ліцензії НБУ – ніяк.
За даними Нацбанку, в I півріччі в Україні працювала 41 система переказу коштів, в т.ч. 25 – вітчизняних та 16 – створені нерезидентами.
Зрозуміло, що відправники коштів зацікавлені в максимально можливому здешевленні послуг переказу і вигідною конвертацією коштів. Ринок, який раніше був практично монополізований такими системами як Western Union і MoneyGram, зараз являє собою високо-конкурентне середовище, де платіжні системи борються за кожного клієнта своїм тарифами і не-фінансовими можливостями (кількістю напрямів переказу, їх швидкістю і т.і.) .
І сьогодні відправникам коштів на допомогу приходять сучасні сервіси, які дають умови на порядок вигідніше і зручніше банківських. Наприклад, на Заході вже давно популярні так звані технологічні приватні перекази грошей. Сервіси для таких переказів засновані на сучасних технологіях і працюють за принципом peer-to-peer (мережа, заснована на рівноправності учасників, часто в такій мережі відсутній головний, центральний вузол зв’язку). З їх допомогою можна відправити гроші виключно за безготівковим розрахунком – з одного рахунку на інший банківський рахунок. Користувачам вони вигідні тим, що на відміну від міжбанківських переказів (де середня комісія приблизно від 5 до 11%), комісія подібного сервісу становить близько 2%.
На принципі peer-to-peer працює, наприклад, сервіс міжнародних грошових переказів TransferWise, який відкрив можливість переказів в Україну з початку липня поточного року, і його тарифи нижчі, ніж банківські комісії. Цей британсько-естонський сервіс створений людьми, які працювали над Skype, а команда розробки знаходиться в Черкасах, Лондоні, Талліні та Нью-Йорку.
Почім переказ 500 євро з-за кордону в Україну, комісія в євро
Роман Россов: Що відбувається зараз на ринку грошових переказів
У Світовому Банку відзначають, що тарифи за переказ, наприклад, $ 200, в середньому по світу все одно залишаються високими (близько 8% від суми). З іншого боку, використання сучасних інтернет-технологій для переказу коштів, таких як peer-to-peer могло б знизити цей показник. Але боротьба з відмиванням доходів призводить до того, що лише 2% коштів пересилаються з їх допомогою.
Подальша глобалізація економіки, спрощення візового режиму або його скасування з країнами ЄС є, напевно, найважливішим фактором, який сприяє збільшенню обсягів грошових переказів. А зростання фінансової грамотності, яке припускає використання таких технологічних фінансових інструментів також буде сприяти успіху систем грошових переказів.
Роман Россов, менеджер по продукту TransferWise
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас