Державі нав'язують страхування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державі нав'язують страхування

Казна та Політика
721
Громадська рада при НБУ почала обговорювати ідею створення в Україні національної компанії зі страхування життя. Такий страховик залучатиме кошти населення під 4% і через НБУ направлятиме їх на кредитування забудовників під 5%. Але держава на це не піде: регулятор фінансового ринку проти, а НБУ активно відмовляється від усіх «бізнесів».
Не можуть без держави
Регулятор фінансового ринку виступив проти ідеї створення національного лайфового страховика. «Проект створення Національної страхової компанії зі страхування життя є не тільки передчасним, а й шкідливим з точки зору можливого негативного впливу на ділове середовище та інвестиційну привабливість ринку страхування життя України», – заявив член Нацкомфінпослуг Олександр Зальотов. На його думку, держмонополія матиме цілий ряд негативних наслідків, серед яких обмежений перелік послуг та їх низька якість. «Тому навіть ті країни, в яких встановлено державну страхову монополію, відмовляються від неї на користь ринкових способів», – говорить чиновник.
Такими словами регулятор відреагував на ідею, винесену представником громадської організації «Всеукраїнський союз ветеранів України» Іваном Сторожуком на розгляд Громадської ради при НБУ. «Страхові компанії – потужний інструмент для інвестицій і залучення тимчасово вільних коштів населення. Зараз 100 млрд грн населення вилучені з обігу і знаходяться під матрацом», – пояснив він свою ініціативу.
Запропоновано, щоб саме НБУ створив лайфову СК. «НБУ має особливий статус, і це природний регулятор монетарних інструментів та грошових агрегатів. Ставка розміщення коштів у національній страховій компанії буде фундаментом для визначення ціни на ресурси для всієї держави, тому існує необхідність її регулювання», – заявив Іван Сторожук. За його задумом, СК гарантуватиме клієнтові прибутковість 4% річних. Залучені кошти розміщуватимуться на депозиті в НБУ під 4,2%, які регулятор видаватиме в якості цільових кредитів банкам під ці ж 4,2%. А банки в свою чергу фінансуватимуть забудовників під 5%. «В результаті громадянин, вкладаючи кошти в національну СК, отримує не лише страховий поліс, але й додаткову гарантію участі страховика в будівництві – право на отримання акцій приватних будівельних компаній, які фактично розпоряджаються коштами страхувальника», – пояснив Іван Сторожук.
На цьому Іван Сторожук не зупинився і запропонував Нацбанку виступити з ініціативою підвищити розмір держдопомоги після народження дитини до 500 тис. грн. «Джерело фінансування – емісія. Кошти випускаються Нацбанком і відразу спрямовуються як страховий платіж у національну СК з правом зняття через 18 років», – пояснив він. Як повідомили учасники засідання, ініціативу не підтримали. «Вирішили звернутися до страхових асоціацій з проханням надати аргументи про доцільність створення такої СК», – розповів один з учасників.
Ринок однозначно проти
Створення національної СК суперечить законодавству, відзначають експерти. Згідно зі ст. 2 закону «Про страхування», передбачено створення уповноважених СК для здійснення певних видів страхування з використанням бюджетних коштів. «Але обов’язковою умовою для визначення уповноважених страховиків має бути проведення відкритих торгів відповідно до закону про держзакупівлі та участь представників добровільних об’єднань страховиків. Тому будь-які ініціативи щодо створення державних СК торпедуватимуть бізнес-спільноти, і вони не знайдуть підтримки у міжнародних організацій», – вважає голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В’ячеслав Черняховський. Крім того, в НБУ виникне конфлікт інтересів. Коли Нацкомфінпослуг буде ліквідовано, а страхові компанії перейдуть під контроль Нацбанку, саме він поєднуватиме нагляд та корпоративне управління за компанією зі страхування життя.
Ще одна проблема – необхідність формування капіталу СК за рахунок держкоштів. «За законом це мінімум 10 млн євро, а в реальності потрібно значно більше», – говорить Олександр Зальотов. Але обговорення деталей було б доречним, якби НБУ захотів займатися цим процесом. А ідея створення Нацбанком нових бізнесів докорінно суперечить філософії нинішньої реструктуризації НБУ і повної відмови від функцій, не пов’язаних з регулюванням.
Викликає питання і модель закладної на акції забудовника. «Модель передбачає випуск акцій забудовником і циклічне передавання їх у заставу кінцевому споживачу через фінансові установи. Яким чином національна страхова компанія гарантуватиме громадянину 4% під складний відсоток, адже забудовник не гарантує нічого і може збанкрутувати?» – здивований президент Ліги страхових організацій Олександр Філонюк.
На думку Олександра Зальотова, треба створити умови для розвитку ринку страхування життя, зокрема, скасувати сплату ЄСВ за договорами страхування життя, прийняти нову редакцію закону «Про страхування», допустити страховиків до другого рівня пенсійної системи, включити СК до системи обов’язкового медичного страхування. «Важливою умовою розвитку ринку страхування життя є зростання обсягів кредитування на придбання житла, автокредитування, наявність повноцінної системи державного регулювання і нагляду, стабільної національної валюти, невисокого рівня інфляції та розвинений фондовий ринок, а це вкрай важливо для інвестиційного страхування життя», – перераховує Олександр Зальотов.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас