НБУ просять створити держкомпанію зі страхування життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ просять створити держкомпанію зі страхування життя

Казна та Політика
455
Громадська рада при НБУ почала обговорювати ідею створення в Україні національної компанії по страхуванню життя. Такий страховик буде залучати кошти населення під 4% і через НБУ направляти їх на кредитування забудовників під 5%.
Регулятор фінансового ринку виступив проти ідеї створення національної лайфового страховика. «Проект створення Національної страхової компанії зі страхування життя є не тільки передчасним, а й шкідливим з точки зору можливого негативного впливу на ділове середовище та інвестиційну привабливість ринку страхування життя України», – заявив член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов.
На його думку, держмонополія тягне за собою цілу низку негативних наслідків, серед яких обмежений перелік послуг та їх низьку якість. «Тому навіть ті країни, в яких була встановлена державна страхова монополія, відмовляються від неї на користь ринкових способів», – говорить чиновник.
Такими словами регулятор відреагував на ідею, винесену представником громадської організації «Всеукраїнський союз ветеранів України» Іваном Сторожуком на розгляд Громадської ради при НБУ. «Страхові компанії – потужний інструмент для інвестицій і залучення тимчасово вільних коштів населення. Зараз 100 млрд грн населення вилучені з обігу і знаходяться під матрацом», – пояснив він свою ініціативу.
Запропоновано, щоб саме НБУ створив лайфову СК. «У НБУ особливий статус, і це природний регулятор монетарних інструментів та грошових агрегатів. Ставка розміщення коштів у національній страховій компанії буде фундаментом для визначення ціни на ресурси для всієї держави, тому існує необхідність її регулювання», – заявив Іван Сторожук.
За його задумом, СК буде гарантувати клієнтові прибутковість 4% річних. Залучені кошти будуть розміщуватися на депозиті в НБУ під 4,2%, які регулятор буде видавати в якості цільових кредитів банкам під ці ж 4,2%. А банки в свою чергу будуть фінансувати забудовників під 5%.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас