Збиток іде за банком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збиток іде за банком

Кредит&Депозит
802
Стан кредитного портфеля Промінвестбанку продовжує погіршуватися. Щоб сформувати резерви під проблемні активи, він оголосив допемісію на 20 млрд грн. Подібні інвестиції вимушені і роблять банк активом з довгостроковою віддачею.
Рекордне вливання
Промінвестбанк проводить найбільшу на ринку докапіталізацію. Його власник – ВТБ, що належить уряду Російської Федерації, 10 грудня вирішив збільшити статутний капітал української «дочки» на 20 млрд грн. Капітал буде підвищено до 39 млрд грн, що підніме його з четвертого на перше місце за цим показником.
Однак банку нема чому радіти. Подвоєння капіталу необхідно кредитній установі для покриття збитків, що виникають через формування резервів під проблемні кредити. «На кредитний портфель впливають одночасно всі фактори – і АТО, і погіршення економіки. Тому виникла необхідність у додатковому резервуванні. Збільшення капіталу дозволить сформувати резерви, що зробить банк стійкішим», – розповів FinClub член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.
За перші три квартали 2015 року Промінвестбанк вже втратив 6,35 млрд грн, а накопичений непокритий збиток досяг рекордних 14,72 млрд грн. Тому регулятивний капітал банку (3,97 млрд грн) в рази нижче за нинішній 19-мільярдний статутний капітал. Ключовий показник стійкості банку – адекватність регулятивного капіталу – на 1 жовтня склав 7,05% за мінімально необхідних 10%. Щоправда, НБУ обіцяв, що найближчими роками не буде жорстко реагувати на порушення банками цього нормативу.
Повторення історії
У Промінвестбанку очікують на негативний фінансовий результат за підсумками року, але не називають навіть приблизної цифри. Акціонер знає про проблеми ПІБ. «Ми постійно інформуємо власника про те, що відбувається. Це для нього не новина. Тому він поставився з розумінням до необхідності докапіталізації», – говорить Владислав Кравець.
Це вже четверта хвиля докапіталізації банку. Перша відбулася в 2009 році, коли ВТБ влив 5 млрд грн в Промінвестбанк, аби він уникнув банкрутства. Наступну велику докапіталізацію проведено в 2013-му на 2,92 млрд грн – до 9,15 млрд грн. Кошти були необхідні для створення резерву під можливі втрати на $365 млн за активами, які були в Промінвестбанку ще до входження російського власника. «Цей старий портфель також має зараз відношення до збільшення капіталу. Тоді ми сформували під нього резерви, і портфель почав потихеньку оживати. А тут знову почалися проблеми в економіці і, відповідно, в цих кредитах», – пояснює пан Кравець. Вже в 2014 році ПІБ зменшив «уставняк» на 933 млн грн, але в 2015-му під тиском двох років гігантських збитків змушений був влити в капітал 10,8 млрд грн.
Тепер в банк направлять ще 20 млрд грн. За інформацією FinClub, мова не йде про те, що Зовнішекономбанк перерахує до України $850 млн для підтримки банку. У капітал конвертують кредити, надані «дочці». На 1 жовтня 2015 року заборгованість ПІБ перед банками становила 26,32 млрд грн, у тому числі 24,62 млрд грн у валюті.
Виходячи з консолідованої звітності ПІБ, на початок 2015 року субординований кредит материнського банку становив 4,53 млрд грн, кошти – 20,42 млрд грн. Конвертуючи ці кошти в капітал, Промінвестбанк також економить витрати на обслуговуванні боргу – на такі цілі лише торік було витрачено 1,03 млрд грн. Аналогічну модель докапіталізації в 2015-му використовували італійці в Укрсоцбанку, а також росіяни – в ВТБ Банку.
Ціна присутності
Управління банками під час кризи ще довго вимагатиме витрат. «Для будь-якого власника і інвестора володіння Промінвестбанком повинно мати як символічний сенс, так і діловий економічний. Справа в тому, що цей банк є одним з найстаріших в Україні і спочатку був практично опорою всієї промисловості країни. Поточні проблеми установи насправді не дуже відрізняються від проблем інших банків. Вони багато в чому є результатом обставин, які цілком можна було б назвати форс-мажорними. Це стосується насамперед великої ваги бізнесу банку в тих галузях, які були підірвані війною на Донбасі та загостренням торгово-економічних відносин з Росією», – говорить старший аналітик компанії Empire State Capital Partners Тантелі Ратувухері.
Аналогічна ситуація нещодавно була в іншому російському банку. У серпні ВТБ Банк отримав збиток у розмірі 14,7 млрд грн після формування резервів під проблемний кредитний портфель. Тому його власник – російський ВТБ – був змушений влити в нього 14,5 млрд грн. Потребу в додатковому капіталі відчувають майже всі банки. З урахуванням необхідності формувати резерви і збільшувати капітали за результатами стрес-тестування банківський бізнес стає все більш витратним для його акціонерів. «Стрес-тест банків покаже, які ще є ризики. І тим, хто цього потребує, доведеться збільшувати капітал», – зазначає голова НБУ Валерія Гонтарева.
Проте росіяни поки не йдуть з України, навіть незважаючи на величезні збитки. «Підтримуючи банк, акціонери роблять ставку на перспективу. Він має доволі міцні позиції в базових та інфраструктурних галузях, які так чи інакше дійсно першими страждають від будь-якої кризи, але в довгостроковій перспективі забезпечують досить стійку прибуткову базу. Прагнення утримати Промінвестбанк, незважаючи на проблеми материнського банку в Росії (ВЕБ продає свої активи. – FinClub), може означати бажання утримати стратегічні позиції на українському ринку в майбутньому», – вважає Тантелі Ратувухері.
Олена Губар, В’ячеслав Садовничий
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас