Підсумки стрес-тестів дають впевненість у відновленні кредитування, - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки стрес-тестів дають впевненість у відновленні кредитування, - НБУ

Кредит&Депозит
722
Результати другого етапу стрес-тестування, що стосувалося 20 найбільших українських банків, і погоджені з фінустановами графіки рекапіталізації дають упевненість у відновленні кредитування з другої половини 2016 року, повідомив перший заступник глави Національного банку України Олександр Писарук.
“До нового року всі результати другого стрес-тесту, включаючи найбільший банк, буде доведено… І у нас є упевненість, що банки в переважній більшості виконають вимоги щодо докапіталізації”, – сказав він в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.
“За графіком, який ми погодили, ми упевнені, що в другій половині 2016 року у банків уже буде можливість кредитувати реально, оскільки у них буде розумна платоспроможність”, – зазначив О.Писарук.
Він пояснив, що робота з банками відбувалася паралельно зі стрес-тестуванням і практично всі з них уже підписали необхідні плани.
О.Писарук уточнив, що на виході цієї спільної роботи стосовно кожного банку складають три документи: план реструктуризації, план рекапіталізації та план зниження кредитів пов’язаним особам.
“Ми маємо графіки рекапіталізації і погоджені плани й упевнені, що їх буде виконано, а банківську систему буде перезапущено. Ми вже знаємо і бачимо акціонерів, ми розуміємо, що і як вони зроблять”, – наголосив перший заступник глави НБУ.
Він також зазначив, що на відміну від першого етапу стрес-тестування, проведеного у 2014 році щодо діяльності банків за відносно благополучний 2013 рік, другий етап стрес-тестування стосувався найбільш складного 15-місячного періоду – увесь 2014 рік і перший квартал 2015-го.
“Другим стрес-тестом у нас є привід пишатися значно більше, оскільки на відміну від першого ми не залучали аудиторів, робили все самі, і це підтвердження сильного зростання інституціональної спроможності Нацбанку”, – сказав О.Писарук.
Глава Національного банку Валерія Гонтарева спрогнозувала, що можливе додаткове навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб буде незначним.
“Ми перейшли до очищення середніх і дрібних банків – до цих двох груп входять 92 банки, які займають 10% ринку. Частину з них складно назвати банками: 15 взагалі не здійснюють операцій, ми просимо їх показати капітал, але там і капіталу немає. Отже якщо вони підуть до фонду, то там і зобов’язань не буде”, – пояснила глава НБУ.
Як повідомлялося, за результатами першого етапу стрес-тестування із 35 найбільших банків, яких він стосувався, 18 потребували докапіталізації на суму 66 млрд грн: 13 банків змогли збільшити капітал, а п’ять були виведені з ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас