Країни Євросоюзу виступили за збереження Шенгену — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Євросоюзу виступили за збереження Шенгену

Світ
342
Цілісність Шенгенського простору була важливим пунктом порядку денного Ради ЄС з юстиції і внутрішніх справ, заявив після засідання ради в Брюсселі міністр закордонних справ та з питань міграції та притулку головуючого в Євросоюзі Люксембургу Жан Ассельборн.
«Як ви знаєте, деякі держави-члени тимчасово ввели контроль на внутрішніх кордонах з причини масового припливу мігрантів в Європейський союз», – сказав Ж.Ассельборн на прес-конференції в п’ятницю ввечері.
«Сьогодні всі держави-члени висловили свою прихильність цьому простору», – запевнив він, уточнивши, що Шенген буде функціонувати тільки при дотриманні правил. За його словами, Рада ЄС погодилася по багатьох позиціях.
«Насамперед, є згода про необхідність посилення координації при намірі прийняття національного рішення про тимчасове введення контролю на внутрішніх кордонах. Таке національне рішення має прямий вплив на сусідні держави-члени, які іноді відчувають на собі наслідки. Ось чому координація, попереднє інформування є пріоритетними », – підкреслив глава МЗС Люксембурга.
Крім того, він відзначив необхідність усунення недоліків контролю на зовнішніх кордонах Шенгенського простору.
Ж.Ассельборн повідомив, що міністри ЄС обговорювали також обмеження щодо часу введення контролю на внутрішніх кордонах. Він нагадав, що «такий контроль повинен бути обмежений терміном на 6 місяців». У березні 2 016 року закінчаться шестимісячні терміни перших держав, які встановили такий контроль, зокрема, Німеччини та Австрії.
«Міністри погодилися, що за наявності серйозних проблем, які ставлять під загрозу функціонування Шенгенського простору, якщо вони будуть встановлені на підставі об’єктивних фактів, треба буде приймати спільне європейське рамкове правило, щоб продовжувати контроль на деяких ділянках понад 6 місяців», – сказав Ж. Ассельборн.
Реагуючи на думки, що з’явилися в ЗМІ про можливість виключення з Шенгену якоїсь країни, міністр пояснив: «Юридично неможливо виключити державу з Шенгенської зони. Шенгенські правила передбачають поетапні заходи, щоб вирішувати проблеми, що може в якості останнього рішення привести до відновлення контролю на деяких ділянках внутрішнього кордону ».
Брав участь у прес-конференції член Єврокомісії з внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос у свою чергу заявив: «Незважаючи на міграційну кризу, Шенген не представляє проблеми, а зовсім навпаки. Ми повинні використовувати інструменти Шенгену, щоб він міг нам допомогти вирішувати проблеми. І це можливо, тільки якщо ми коректно реалізуємо існуючі правила і посилимо контроль на зовнішніх кордонах».
При цьому він також відзначив важливість взаємної довіри, обміну інформацією та розвідувальними між державами-членами.
«Потрібно зробити акцент на посиленні Шенгену, не треба його розвалювати», – підкреслив Д.Аврамопулос. Він додав, що в Єврокомісії розмірковують над змінами в прикордонному Шенгенському кодексі, щоб забезпечити систематичний контроль на зовнішніх кордонах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас