Зелене світло для iGov: Рада узаконила системи електронного уряду на місцях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зелене світло для iGov: Рада узаконила системи електронного уряду на місцях

Казна та Політика
968
Вчора 10 грудня 2015 року, Верховна Рада України у другому читанні прийняла законопроект №2984, яким, серед іншого, пропонується узаконити сторонні системи електронного уряду, крім Єдиного порталу.
«Адміністративні послуги в електронній формі надаються через Єдиний державний портал адміністративних послуг, у тому числі через інтегровані з ним інформаційні системи державних органів та органів місцевого самоврядування», – йдеться в законопроекті, за який проголосував 251 народний депутат. Це стосується і волонтерської iGov, оскільки в 2016 році вона може перейти на баланс держави.
Про невелику перемогу над бюрократизацією повідомила у своєму Facebook Яніка Мірило. «Ура! Маленька перемога! Закон про адміністративні послуги (2984), на рахунок якого було багато емоцій, багато обговорень, багато баталій, прийнято! Портали міст і міністерств можуть надавати електронні послуги », – написала вона.
Оскільки iGov в майбутньому планують передати на баланс держави, він також підпаде під дію законопроекту і ввійде в юридичну площину. Вже зараз волонтери очікують, що діалог з чиновниками з приводу впровадження нових послуг на порталі спроститься. «Коли ми обговорювали з держорганами переклад послуг на iGov, вони часто посилалися на цей закон (до внесення поправки про інтегровані системи – ред.). Ми у відповідь зазвичай говорили, що закон пише про «Єдиний портал», але не забороняє інші системи. У 99% випадків цього вистачало … Але тепер буде простіше і з рештою 1%, так що цією правці ми раді, звичайно. Стане трохи легше », – пояснив він.
Раніше, в ході свого виступу в київському планетарії, присвяченого iGov, Дубілет розповів, що волонтери планують перевести всі держпослуги в електронний вигляд на порталі до кінця 2016 року. А вже до кінця 2015 року українці зможуть скористатися 250 електронними сервісами на порталі iGov. Поки на сайті в електронному вигляді доступні більше 180 послуг.
Коли основний обсяг робіт над платформою буде завершений, її передадуть на аудит Transparency International, після чого iGov безкоштовно перейде на баланс держави. Таким чином уряд отримає під свій контроль готову працюючу систему абсолютно безкоштовно. А поки iGov – це волонтерський проект з відкритим вихідним кодом.
Нагадаємо, раніше Дубілет розповів про випадки, коли чиновники винахідливо саботували iGov на місцях. «Наприклад, чиновник повинен надати громадянину документ в електронній формі. Причому наша система не дозволяє йому відпрацювати заявку, що не прикріпивши до неї файл. Що робить чиновник? Він створює текстовий файл з текстом «Прийдіть і заберіть особисто» і прикріплює його замість цього документа!».
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас