Закон про держслужбу: у чиновників відібрали спецпенсії і змусили бути ввічливими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про держслужбу: у чиновників відібрали спецпенсії і змусили бути ввічливими

Казна та Політика
2047
З 2016 в українських чиновників повинно початися нове життя: вчора Рада прийняла новий закон “Про держслужбу” замість діючого. Як роз’яснили нам у Кабміні, нові норми передбачені угодою з ЄС: закон відповідає принципам європейського держуправління, зокрема поділяє політичні та адміністративні посади. Як зміняться правила роботи держслужбовців?
НОВОВВЕДЕННЯ. Головні новинки закону такі. Держслужбовців стане менше, так як ними більше не будуть вважатися депутати, судді, прокурори, співробітники Нацбанку, держвузів, державні ЗМІ та ін. – Тільки ті, хто безпосередньо працює в міністерствах і органах місцевої влади. А різних радників, помічників, уповноважених і консультантів переведуть в нову патронатну службу при кожному міністерстві і позбавлять статусу держслужбовців.
Для прийняття на держслужбу і просування по службовій драбині введуть обов’язковий конкурс. Зараз на посади просто призначають – особливо це стосується начальників департаментів і міністрів. Посилено і вимоги до претендентів: навіть щоб стати чиновником найнижчого, 9-го рангу (фахівець у відділі), потрібно хоча б незакінчену вищу освіту (зараз досить навчатися заочно у вузі) і вільне володіння українською мовою (зараз просто володіння).
У рамках боротьби з корупцією для призначення на посади категорії А (заступники міністрів, голови держадміністрацій) створять спецкомісію: до неї увійдуть представники президента, Кабміну, Нацдержслужби, профспілок, роботодавців, громадських організацій.
Крім того, щоб відокремити політику від роботи відомств, вводиться спеціальна посада – держсекретар Кабміну чи міністерства. Це буде “технічний” чиновник, головним завданням якого стане забезпечення поточної роботи міністерства: своєчасна розробка інструкцій або підзаконних актів і подача їх вищестоящим органам (міністерство – Кабміну), або доведення до нижчестоящих – незалежно від того, яка політсила перебуває при владі. Нагадаємо, інститут держсекретарів був введений в Україні ненадовго більше 10 років тому, але не прижився, і його скасували.
ЗАРПЛАТИ І ВВІЧЛИВІСТЬ. Найнеприємніше для чиновників – їх позбавлять спецпенсій, які нині доходять до 80% заробітку (в середньому 4-5 тис. грн). За ст. 90 закону “Про держслужбу”, пенсії колишнім чиновникам розрахують як і звичайним громадянам.
А враховуючи, що зарплати у нинішніх держслужбовців невисокі, то і пенсії можуть виявитися низькими. Урізали і премії: якщо нині за хорошу роботу можна отримати на місяць плюс 100% до окладу, то з Нового року – не більше 30%. Зате обіцяють підняти посадові ставки – від двох мінзарплат на самій нижчій посаді (це буде 2 756 грн замість близько 1500 грн) до 14 мінзарплат на найвищій (19292 грн).
Що стосується роботи, то чиновників законодавчо зобов’язали ввічливо розмовляти з відвідувачами. Також чиновники отримали право об’єднуватися в профспілки і об’єднання громадян, оскаржити і вимагати розслідування, якщо їх покарають дисциплінарно (від догани до звільнення з роботи).
ЕКСПЕРТИ. Екс-секретар Кабміну Віктор Лисицький вважає, що новий закон знизить корупцію у верхах, але може призвести до відтоку кваліфікованих кадрів на низах.
“Конкурс і спецкомісія зроблять призначення на високі посади більш прозорими. Хоча створена лазівка у вигляді патронатної служби – радники та помічники тепер не підпадають під обмеження для чиновників (декларування доходів, заборона на роботу за сумісництвом), але зберігають всі свої повноваження, – говорить Лисицький . – А ось скасування пільг, у тому числі пенсійних, не компенсується підвищенням зарплати. Це призведе до швидкої зміни кадрів: набравшись за рік-два досвіду і потрібних зв’язків, молоді чиновники підуть у бізнес-структури “.
Аналітик агентства MPP Consulting Павло Мельник вважає, що витрати бюджету на зарплати держслужбовцям збільшаться, але потрібно постаратися цього не допустити: “Зарплати чиновникам треба підвищувати за рахунок скорочення їх кількості”, – сказав нам Мельник.
“У ВИГОДІНАЧАЛЬСТВО
Самі держслужбовці оцінюють новий закон по-різному. Найбільше незадоволені ті, хто тільки почав працювати: дослужитися до керівника складно, а рівень зарплат рядових співробітників все одно залишиться низьким. “Якщо не виросту за 2-3 роки до начальника відділу або головспеца, пошукаю роботу в бізнес-структурі”, – говорить провідний спеціаліст одного з відділів Мінінфраструктури.
А ось ветерани за місце тримаються. “У мене 18 років держстажу, доріс до начальника департаменту. Моя і зараз непогана зарплата по-новому закону стане більше, платять її регулярно. Тому змінювати роботу не збираюся”, – поділився з нами чиновник з Мінсоцполітики.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас