Олена Малинська: Чому НБУ продовжив валютні обмеження і коли він їх зніме — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олена Малинська: Чому НБУ продовжив валютні обмеження і коли він їх зніме

Валюта
646
Валютні обмеження для населення і бізнесу будуть зняті, коли Україна почне євроінтегруватися економічно. Тішить, що, швидше за все, це відбудеться вже в наступному році
Днями відбулася подія, яка без сумніву, є історичною для нашої країни. Міжнародний валютний фонд погодився змінити правила кредитування країн, що мають суверенну заборгованість. Напевно, я не відкрию якусь нову істину, якщо скажу, що найбільший у світі фінансовий інститут, що характеризується своїми прагматичними і консервативними підходами, змінив політику, щоб продовжити кредитувати Україну, незважаючи на її «російський борг» в 3 млрд доларів США.
Не думаю, що хто-небудь зміг би уявити підтримку держави Україна на такому рівні ще 2-3 роки тому. Знову світове співтовариство (на цей раз в особі МВФ) продемонструвало не просто віру в нашу країну, а й позитивну оцінку роботи її фінансового сектора. Багато в чому це стосується також і врегулювання ситуації на валютному ринку. І тут, до слова, дійсно є чим пишатися – за рік міжнародні резерви України були збільшені на 75%, гривня вже півроку, навіть незважаючи на невеликі коливання, утримує цілком рівні позиції, і, судячи з усього, таких стрибків, які ми пережили в початку 2015 року, остерігатися вже не слід. Нацвалюта продовжить свою природну і прогнозовану динаміку у відповідності з економічними показниками та інфляцією, і її зростання протягом наступного року навряд чи вийде за рамки 1,5-2 грн.
Звичайно, тут цілком логічно може виникнути питання: Якщо все так стабільно і позитивно, чому НБУ вкотре продовжив дію основних валютних обмежень? Насправді, поки ще не все настільки стабільно, і без жорсткої монетарної політики НБУ ми не побачили б реальних результатів стабілізації курсу. До того ж не факт, що сьогодні ми могли б радіти черговій дипломатичній перемозі України тепер і на міжнародній фінансовій арені.
Далі хочу навести кілька тез, чому 4 грудня було все ще несвоєчасно скасовувати адміністративні обмеження НБУ – обов’язковий продаж 75% валютної виручки для експортерів, дострокове погашення кредитів перед нерезидентами, вимоги до заявок імпортерів на покупку менше 50 тис. доларів США – для юросіб, купівлю валюти (не більше 3 тис. грн на добу), видачу валютних депозитів (не більше 20 тис. грн на добу) та інш. – Для фізосіб. І потім – кілька слів про те, чому вже до кінця наступного року українцям – і населенню, і бізнесу – можна розраховувати на повноцінну лібералізацію валютного ринку.
Ситуація сьогодні
  • Валютний ринок ще не готовий до повної самостійності і багато в чому залежить від дій Нацбанку. Принаймні, якби не дії регулятора, що формують курс (валютні аукціони з купівлі та продажу, валютні інтервенції на міжбанку), коли на ринку починаються серйозні перекоси, курсові «гойдалки» і паніку ми спостерігали б і досі. Поки обсягів валюти на внутрішніх ринках недостатньо для того, щоб обслуговувати себе самостійно.
  • Рівень ліквідності українських банків після кризи 2014-2015 рр. ще не дозволяє повною мірою забезпечувати українців валютою безлімітно. Банки тільки зараз почали скорочувати збитки і де в чому виходити на прибуткову діяльність, зміцнюючи подушки ліквідності.
  • Якими би якими жорсткими були обмеження, вони ефективно спрацювали, стабілізувавши курс і тим самим заспокоївши населення. Насправді небезпека панічних настроїв у суспільстві, які призводять до найсумніших наслідків, все ще присутня і буде існувати до моменту, поки не вирішиться ситуація на Донбасі, поки не стабілізується економіка. Але тут також справедливо відзначити і сьогоднішні позитивні тренди: ми фіксуємо, що зараз українці почали здавати більше валюти, ніж її купувати.
Що зміниться в 2016 році
  • Багато очікують, що 2016 стане першим роком реального розвитку після тривалої кризи. Валютні обмеження, що існують сьогодні, необхідні в короткостроковій перспективі, щоб утримати і заспокоїти ситуацію, але вони не дозволять економіці рухатися вгору. З 1 січня 2016 року вступає в дію угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Думаю, не варто говорити про те, що це здатне поступово наповнювати наші ринки валютою. Але при цьому також важливо розуміти, що для переформатування наших внутрішніх ринків під західні формати знадобиться час. При найоптимістичніших сценаріях на це піде не менше року.
  • Змінивши свою політику заради України, МВФ дав дуже чіткий сигнал іноземним інвесторам про те, де є непогані перспективи. Але тут є одне «але». З нині діючими антикризовими заходами регулятора відносно валютного ринку навряд чи можна розраховувати на те, що тепер в Україні вишикується черга охочих профінансувати той чи інший проект. Потенційний інвестор повинен бути впевнений, що в разі необхідності зможе вивести свій капітал з країни в зручний для нього час і без обмежень. При цьому економіка країни не похитнеться. Тому, думаю, що як мінімум для поліпшення інвестиційного клімату в Україні деякі обмеження пом’якшать вже в березні, і поступово процес лібералізації валютного ринку буде нарощувати темпи.
  • Програма розширеного фінансування МВФ триватиме зважаючи на відсутність загрози дефолту країни. За рахунок цього регулятор планомірно продовжить збільшувати золотовалютні резерви, що буде зміцнювати гривню і дозволяти йти від жорстких адміністративних заходів.
Лібералізація валютного ринку в будь-якому випадку неминуча, тепер все залежить від того, наскільки скоро ми зможемо реалізувати необхідні програми для повноцінного входження в сім’ю держав європейської співдружності з їх економічно вільними ринками і м’яким кліматом для бізнесу. Саме тоді й будуть зняті валютні обмеження для населення і бізнесу – коли Україна почне євроінтегруватися економічно. Радує, що, швидше за все, це відбудеться вже в наступному році
Олена Малинська, голова Правління Банку Кредит Дніпро
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас