НБУ почав розпродавати свій портфель облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ почав розпродавати свій портфель облігацій

Фондовий ринок
330
Вчора відбувся перший аукціон з продажу Національним банком облігацій внутрішньої державної позики з дисконтом. Торги здійснювалися на фондових біржах ПФТС та «Перспектива». За підсумками аукціону, регулятор зміг продати цінних паперів на 52 млн гривень – при попиті більш як 200 млн гривень.
Аукціони пройшли на біржах ПФТС та «Перспектива». Першим лотом регулятора стали ПДВ-облігації з погашенням у 2019 році. Початкова ціна паперів та їх кількість умовами аукціону не регламентувалися. У ході торгів учасники подавали свої конкурентні заявки, а розрахунки за результатами аукціону відбувалися за принципом «постачання цінних паперів проти оплати» у день проведення аукціону. Час на задоволення заявок регулятор мав до 17.00, після чого він оголосив результати.
Так, у ході аукціону Національний банк отримав від учасників торгів конкурентні заявки на загальну суму 207,4 млн гривень. Максимальна прибутковість отриманих заявок становила 23,8%, а мінімальна – 19,0%. У результаті порогом відсікання заявок стала відмітка в 19,25% річних. Мінімальна прибутковість задоволеної заявки збіглася з мінімальною заявленою; середньозважена дохідність задоволених заявок становила 19,12% річних.
Опитані учасники ринку очікували вищих дисконтів. «На ринку ці папери торгуються з 19% (прибутковістю – ред.), а Нацбанк запропонував 19,25%, що трохи вигідніше», – зазначає начальник відділу операцій на фондовому ринку АТ «ОТП Банк» Олег Сердюк. Втім, в іноземному банку ризики оцінюють вище, ніж у регуляторі. «Заявку банку було відхилено, оскільки для нас прийнятна прибутковість – вище 20%, а рівень відсікання склав 19,25%», – пояснює Сердюк, додаючи, що покупцем у цьому випадку міг виступити Пенсійний фонд Нацбанку. У самому НБУ вчора на питання, чи купував Пенсійний фонд НБУ папери на цьому аукціоні, не відповіли.
«Ці ОВДП на ринку готові купувати з прибутковістю 20,50% річних до погашення», – підкреслює начальник відділу по роботі з борговими інструментами на локальному ринку Concorde Capital Юрій Товстенко. За його словами, в нинішніх умовах продаж облігацій на таку суму – це вже немало. «Але оскільки обсяг заявок (задоволених – Forbes) маленький, всього три штуки, то більшу частину, ймовірно, купив якийсь великий банк», – додає Товстенко.
Керуючий директор інвестиційної групи УНІВЕР Олексій Сухоруков вважає, що регулятор міг продати облігації й за вищою ціною: «Я припускаю, що Нацбанк міг продати трохи дорожче, якби продавав «у склянці», де всі покупці бачать заявки один одного».
Цього разу його компанія участі в торгах не брала, однак він не виключає, що в майбутньому подібні аукціони можуть становити інтерес. «Особисто в мене зараз немає бажання інвестувати в гривневі державні папери, але фонди УНІВЕРу, теоретично, можуть взяти участь у наступному такому аукціоні на «Перспективі», – резюмував Олексій Сухоруков.
Олександр Мойсеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас