Валютні обмеження. Що спростив Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні обмеження. Що спростив Нацбанк

Валюта
1813
Банківський сектор з нетерпінням чекав п’ятниці, 4 грудня. Саме в цей день закінчувалася дія адміністративних обмежень на валютному ринку.
З одного боку, банкіри не очікували скасування адміністративних заходів: ситуація на валютному ринку нестабільна, тому ризикувати не можна.
З іншого боку, керівництво НБУ постійно говорить про перехід до плаваючого курсу гривні, а це несумісно з адміністративними обмеженнями.
Увечері в п’ятницю в Нацбанку вирішили, що валютним обмеженням бути – постанова №863 діятиме до 4 березня 2016 року.
Збережуться норми про обов’язковий продаж 75% валютної виручки, про розрахунки за експортними та імпортними операціями протягом 90 днів, про заборону дострокового погашення резидентами кредитів в інвалюті, виданих нерезидентами.
Правда, Нацбанк все ж продовжив “поступово пом’якшувати адміністративні обмеження, реагуючи на прохання банків і бізнесу”.
По-перше, норма про продаж 75% валютної виручки не поширюється на кредити, видані за участю іноземного експортно-кредитного агентства для виконання зобов’язань за імпортним контрактом перед нерезидентом.
По-друге, як і обіцяв НБУ, що не доведеться продавати валюту, яка надійшла як грошове забезпечення для участі в конкурсних торгах. “Це повинно полегшити доступ нерезидентів до державних закупівель”, – пояснили в Нацбанку.
По-третє, зміни відчують і фізособи.
Як і раніше, перераховувати за кордон у валюті можна не більше 150 тис грн в еквіваленті. Однак ця норма відтепер не пошириться “на безготівкові розрахунки, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів для оплати продукції та послуг для власного поживання”.
У плюсі – шопоголіки, які хочуть купувати на закордонних онлайн-майданчиках. Тепер для них не застосовується ліміт у розмірі близько 6 тис дол.
По-четверте, особливу увагу НБУ приділив місії Міжнародного червоного хреста в Україні. “Максимальна сума видачі готівки з каси на одного клієнта на добу становила 300 тис грн. Тепер цей ліміт не поширюється на статутну діяльність місії”, – йдеться в повідомленні НБУ.
По-п’яте, покращилися умови роботи в Україні для нерезидентів. Якщо раніше вони могли виводити за кордон кошти від продажу ОВДП на фондових майданчиках, то тепер виводити кошти можна, продавши цінні папери і поза біржами.
Правда, як зазначають банкіри, озвучені послаблення, скоріше, формальні і будуть поширюватися на поодинокі випадки.
“Ми промоніторили операції наших клієнтів – імпортерів і експортерів: жодного з них так звані послаблення не торкнуться. Хіба що хтось із роздрібних клієнтів вирішить грунтовно закупитися в зарубіжних онлайн-магазинах”, – розповів скарбник одного з невеликих банків.
Банкіри були готові до такого повороту подій.
“Перемир’я” крихке, тому ні НБУ, ні МВФ не будуть ризикувати. У вересні, під час роботи місії МВФ, її представники відзначали, що ставити під загрозу результати стабілізації можна. Тоді навіть Валерія Гонтарєва (глава НБУ. – ЕП) заявляла, що хотіла б швидше скасувати обмеження, але МВФ не дозволив “, – відзначив керівник одного з банків з іноземним капіталом.
Як розповідав голова правління “ОТП банку” Тамаш Хак-Ковач, клієнти вже навчилися жити в нових умовах.
“Нацбанку потрібно було стабілізувати валютний ринок. Обмеження затратні для бізнесу, але якщо їх занадто швидко скасувати, то є ризик, що будуть знищені результати стабілізації. Нацбанк вибрав правильний підхід. Чи не ідеальний, але правильний. Зараз ідеального рішення немає”, – заявив він .
Правда, в постанові НБУ є й “ложка дьогтю”: деякі правила роботи на валютному ринку були посилені. Наприклад, Нацбанк стимулює компанії, у яких на рахунках є валюта, використовувати її в поточній діяльності.
Якщо раніше ця норма поширювалася на поточні та депозитні рахунки, то тепер не зможуть купити валюту для поточних операцій і клієнти, у яких валюта є як забезпечення за фінансовими інструментами.
Більш того, Нацбанк зможе заблокувати валютообмінну операцію клієнта, якщо банк, який її проводить, буде викритий у проведенні ризикових операцій.
Як відомо, у листопаді регулятор опублікував перелік операцій, які можуть бути віднесені до категорії ризикових.
Учасники ринку побоювалися, що при такій класифікації можуть бути використані суб’єктивні оцінки. У Нацбанку такі звинувачення спростували.
“Відстежуватися будуть саме схемні операції, в яких явно немає економічної логіки. При підготовці документа ми розглядали різні варіанти деталізації операцій. Але чим детальніше розписуєш варіанти, тим більше шансів у шахраїв їх обійти”, – заявив директор департаменту фінансового моніторингу Нацбанку Ігор Береза.
Банкіри визнають, що оцінювати дії НБУ на валютному ринку складно.
“Які заявки надходять від клієнтів і в якому обсязі, якими будуть попит і пропозиція на ринку завтра і післязавтра, знає тільки регулятор.
Поки ніхто з колег не був помічений у проведенні ризикових операцій, тому не можна робити висновки. Коли з’являться приклади, можна буде говорити про наявність чи відсутність суб’єктивізму”, – говорить топ-менеджер одного з великих банків.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас