Персональний внесок: 10 бізнесменів, які сплатили найбільше податків з особистих статків — Finance.ua

Персональний внесок: 10 бізнесменів, які сплатили найбільше податків з особистих статків

Казна та Політика
981
Найбагатший бізнесмен – завжди найбільший платник податків? Не в Україні. Аналіз сум податку на доходи фізичних осіб, сплачених провідними українськими промисловцями – фігурантами рейтингу Forbes «100 найбагатших українців», показує дисбаланс між масштабом бізнесу і сумою нарахованого ПДФО.
Forbes проаналізував сумарний показник сплаченого ПДФО за три останні роки (2012–2014). Такий період було вибрано для того, щоб нівелювати вплив на результат чинника політичної кон’юнктури: деякі раніше успішні бізнесмени деактуалізувалися, залишивши країну після зміни влади.
Персональний внесок: 10 бізнесменів, які сплатили найбільше податків з особистих статків
Ерік Найман, керуючий партнер компанії Capital Times, зазначає, що результат безпосередньо пов’язаний зі ступенем детінізації бізнесу, який пройшли або не пройшли ключові бенефіціари. «Наприклад, Рінат Ахметов здебільшого отримує доходи у вигляді дивідендів і виплачує 5% прибуткового податку. Поки діє податкова пільга на дивіденди, йому це вигідно робити. Низка інших найбільших бізнесменів не потурбувалася про легалізацію своїх доходів і свого майна. Отже, їх усе влаштовує», – вважає він.
За його словами, українське податкове законодавство дає достатньо можливостей для приховування реальних доходів, тому питання необхідності відбілити бізнес (як правило, це пов’язано з виходом на міжнародні ринки капіталу) кожен вирішує для себе самостійно, без огляду на контролювальні органи. «В Україні немає перевірки щодо видатків. Ви бачите податкову декларацію, але не знаєте, скільки витрачено за цей податковий період. Якщо людина купує нерухомість і дорогий автомобіль на суму, яка не відповідає офіційному доходу, то це завжди можна пояснити заощадженнями чи спадщиною», – констатує він.
При цьому, на його думку, ці побоювання може бути реалізовано найближчим часом: «Схоже, найближчим часом буде пертурбація, багато хто втратить свої посади – і тоді їм серйозно доведеться відповідати за недостовірні декларації».
Податкове законодавство в Україні він характеризує як лояльне до великого капіталу, зважаючи на застосування в ньому унікальної регресивно-прогресивної шкали. «Понад десять мінімальних зарплат прибутковий податок справді зростає, але зате понад 17 мінімальних зарплат – немає нарахувань у соцстрах, тобто немає ЄСВ. Виходить, у нас унікальна у світі система оподаткування – прогресивно-регресивна, якщо мати на увазі і ПДФО, і ЄСВ разом», – пояснює Кірш.
При цьому він визнає, що часто бізнесмени, які не вказують реальних доходів і, відповідно, не платять із них ПДФО, керуються не так міркуваннями жадібності, як безпеки. «Через загрозу можливого вилучення все оформляють на родичів, щоб, коли влада поміняється, уникнути конфіскацій», – пояснює він.
Ерік Найман вважає, що для обілення доходів в Україні потрібно провести податкову амністію і ввести нульову податкову декларацію: «Тільки після цього можна буде адекватно відстежувати, чи є ризики податкових порушень при владі, чи ні. Тому що нині навряд чи є юридична можливість звинуватити їх у несплаті податків». Незважаючи на те що Кабінету міністрів Верховна рада дала доручення до 1 березня 2015 року підготувати законодавство про нульову декларацію та податкову амністію, зрушень у цьому напрямку досі не відбулося, наголошує аналітик.
Віталій Кравченко, Анастасія Мішина
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас