НКЦБФР планує ввести збори з профучасників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКЦБФР планує ввести збори з профучасників

Фондовий ринок
209
Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) планує ввести збори з профучасників, як джерело фінансування регулювання ринку цінних паперів, в 2017 році.
“Передбачено фінансування та матеріально-технічне забезпечення Нацкомісії за рахунок спеціального фонду державного бюджету, який формується з надходжень від надання адміністративних послуг (починаючи з 2016 року) та внесків учасників ринку (починаючи з 2017 року)”, – повідомляється в презентації глави НКЦБФР Тимура Хромаєва на засіданні Національної ради реформ 4 грудня, розміщеної на сайті ради.
Така ініціатива міститься в законопроектах, представлених Т.Хромаєвим на засіданні ради, які, як очікуються, будуть подані для реєстрації до Верховної Ради найближчим часом.
У 2017 році, зокрема, планується ввести збори: з торговців цінними паперами (ЦБ) в сумі не менше 0,01% обсягу угод поза регульованим ринком і 0,001% обсягу угод на регульованому ринку; з Центрального депозитарію – не менше 0,05% обсягу угод на регульованому ринку; з депозитарію Національного банку України – не менше 0,03% обсягу угод на регульованому ринку; з адміністраторів недержавних пенсійних фондів – не менше 0,01% активів пенсійних фондів в управлінні; з фондових бірж – не менше 0,03% обсягів угод з цінними паперами; з компаній з управління активами – не менше 0,01% активів в управлінні.
Як вказується в презентації, регулятор отримує право самостійно розподіляти і розпоряджатися коштами спеціального фонду. Контроль над фінансовою діяльністю Нацкомісії буде здійснювати бюджетний рада на постійній основі і щорічний аудит.
Як повідомлялося, група народних депутатів 20 листопада 2015 зареєструвала у Верховній Раді законопроекти “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання ринку деривативів)”, “Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо регулювання ринку деривативів)”, а також “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо регулювання ринку деривативів)”, під номерами №3498, №3499 і №3500 відповідно.
Проекти законів вводять в нормативне поле України поняття “регульовані ринки” і передбачають комплексне врегулювання їх функціонування відповідно до директив ЄС. Крім того, вони забезпечують інституційну і фінансову незалежність Нацкомісії, розширення її повноважень для вжиття ефективних заходів у сфері регулювання, нагляду і правової діяльності.
Раніше глава НКЦБФР Тимур Хромаєв висловлювався про плани провести реорганізацію джерел фінансування регулювання ринку цінних паперів, і, зокрема, включити в їх число адміністративні збори, які будуть стягуватися при видачі ліцензій і будь-який інший адміністративної діяльності, мито на реєстрацію первинних документів – деривативів, облігацій , акцій, а також збір з обороту цінних паперів. Відповідна ініціатива, як очікується, буде закладена в законопроектах, представлених на Національній раді реформ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас