Банки покарають за ризики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки покарають за ризики

Валюта
464
Нацбанк наділив себе правом не схвалювати банкам операції з купівлі або перерахування валюти, якщо такі угоди поєднуються з «ризиковими» операціями. Банкіри не знають, наскільки активно НБУ почне їх штрафувати і позбавляти доступу до валюти, вважаючи, що центробанк надав собі такі повноваження на всяк випадок.
Валюту відтісняють від ризиків
Вчора на міжбанку почали застосовуватися нові правила проведення валютних угод, які набули чинності ще в суботу. Йдеться про те, що НБУ знову продовжив на три місяці основні валютні обмеження, але з важливими поправками: для одних правила спростили, для інших – ускладнили.
Найважливішим нововведенням постанови № 863 стало запровадження особливих умов роботи банків. Тепер НБУ має право не підтверджувати їм купівлю або переказ валюти, якщо виявлені ознаки ризикової діяльності, фінансування тероризму, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.
Перед цим регулятор визначив перелік ризикових операцій. Зокрема, до них віднесені операції без очевидної економічної доцільності, операції з фіктивними цінними паперами та інструментами штучного поліпшення фінансового результату або перекручення звітності. Регулятор має намір детальніше відстежувати роботу банків із пов’язаними особами, опосередковане кредитування пов’язаних осіб, дострокове повернення їм вкладів, приховування інформації про них.
В НБУ не змогли повідомити, чи скористалися вони у перший день торгів за новими правилами правом відмовити банкам у проведенні операцій з валютою. Банкіри також поки не скаржилися на застосування Нацбанком цього обмеження.
М’яка заборона
Відмова у проведенні валютної угоди – це не найстрашніше, що загрожує банку при здійсненні ризикової діяльності. НБУ може зажадати від нього заплатити штраф у розмірі до 1% капіталу, а в разі систематичних порушень установі загрожує позбавлення ліцензії. Щоправда, поки центробанк ні до кого ці норми не застосовував.
Тому банкіри навряд чи обмежуватимуть свої операції, поки НБУ хоча б раз не покарає їх за «ризикову діяльність». «Цей захід є додатковим до тих, які НБУ вже озвучив раніше. Він набагато м’якший і тому, швидше за все, є превентивним», – говорить скарбничий одного з великих банків.
Також учасники ринку не знають, як діяти, якщо порушення будуть знайдені в діях їхніх клієнтів. «Не зовсім зрозуміло, чи поширюється ця вимога на клієнтів, на користь яких банк проводить операції з валютою. Адже не завжди банку відомо про те, що клієнт проводить незаконні операції або займається відмиванням доходів. За ідеєю, банк повинен в обов’язковому порядку повідомити про якісь підозрілі операції регулятору. Але не завжди вдається їх розпізнати», – констатує заступник голови правління ще одного банку.
Поки ринок спокійний. Вчора гривня навіть зміцнилася при обсязі торгів у $320 млн: середньозважений курс підвищився з 23,65 грн/$ до 23,45 грн/$.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас