Порошенко підписав закон про продовження заборони на відчуження сільгоспземель до 1 січня 2017 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко підписав закон про продовження заборони на відчуження сільгоспземель до 1 січня 2017

Аграрний ринок
232
Президент України Петро Порошенко підписав закон №767-VІII “Про внесення змін до розділу X “Перехідні положення” Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель”, ухвалений парламентом 10 листопада 2015 року, повідомляється на офіційному сайті глави держави в понеділок.
Законом подовжується термін дії мораторію на продаж або відчуження земель сільськогосподарського призначення на один рік, до 1 січня 2017 року. Це дозволить за цей час врегулювати на законодавчому рівні процедуру обігу земель сільськогосподарського призначення та розробити необхідні нормативно-правові акти.
З цією метою закон вносить зміни до пп. 14 і 15 розділу X “Перехідні положення” Земельного кодексу України, а Прикінцевими положеннями доручається Кабінету Міністрів розробити до 1 березня 2016 року і внести на розгляд Верховної Ради проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.
“Подовження мораторію дозволить зняти соціальну напругу, яка виникла у суспільстві на фоні політичних спекуляцій з даного питання, та надасть час для розроблення чіткого правового механізму запровадження з часом прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення. За реалізацію закону відповідають Міністерство аграрної політики України, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру”, – йдеться в повідомленні.
Як повідомлялося, на підтримку відповідного законопроекту №3404 на засіданні Верховної Ради 10 листопада проголосували 309 народних депутатів.
Закон передбачає, що до набуття чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше за 1 січня 2017 року, не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності.
Під час обговорення закону керівник парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин, член фракції “Блок Петра Порошенка” Тарас Кутовий запропонував, щоб Кабінет Міністрів до 1 березня 2016 року розробив документи, що стосуються земельних питань. У свою чергу лідер фракції “Блок Петра Порошенка” Юрій Луценко зазначив, що парламент очікує від уряду “цивілізованого європейського порядку обігу землі”.
У свою чергу фракції ВО “Батьківщина” та Радикальної партії під час обговорення закону пропонували продовжити мораторій на п’ять років – до 1 січня 2020 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас