Fitch: Зростання світової економіки прискориться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Зростання світової економіки прискориться

Світ
573
Ослаблення emerging markets гальмує зростання світової економіки, однак навряд чи викличе глобальну рецесію, йдеться в щоквартальному Міжнародному економічному прогнозі (Global Economic Outlook, GEO), підготовленому агентством Fitch.
Згідно з прогнозом агентства, світовий ВВП збільшиться на 2,6% в 2016 році і на 2,7% у 2017 році. Таким чином, глобальний економічний підйом прискориться порівняно з прогнозованим на 2015 рік рівнем у 2,3%, мінімальним з часів глобальної кризи, зазначають у Fitch.
«Незважаючи на те, що побоювання щодо глобального зростання, які з’явилися влітку цього року, так і не зникли, проблеми emerging markets не завдають надмірної шкоди активності в найбільших розвинених економіках», – йдеться в GEO.
Китайська економіка, швидше впорається з труднощами, ніж зробить «жорстку посадку», вважають експерти агентства.
Прогнози Fitch в цілому не змінилися в порівнянні з вересневим GEO, однак Бразилія стала винятком.
Так, прогноз зниження ВВП Бразилії на 2015 рік погіршено до 3,7% у порівнянні з вересневими 3%, на 2016 рік – до 2,5% з 1%. Зниження прогнозів відображає різке скорочення інвестицій і споживання в Бразилії, а також погіршення ситуації на ринку праці, йдеться в GEO.
Експерти Fitch відзначають збереження хороших темпів зростання приватного споживання в найбільших економіках світу. Так, в США та Європі зростання є максимальним з докризових часів, і індикатори споживчих витрат є досить сильними в Китаї та Японії.
Низькі ціни на нафту спровокували різке скорочення інвестицій у нафтовий сектор по всьому світу, проте сприяли збільшенню частки дискреційних доходів населення, зазначають експерти агентства.
Крім цього, вони вказують на покращення ринків праці, а також зростання споживчого кредитування.
«Федеральна резервна система (ФРС), ймовірно, діятиме обережно після першого підйому ставки, який, як очікується, відбудеться в грудні. Ми очікуємо, що Федрезерв збільшить ставку чотири рази до кінця 2016 року», – йдеться в GEO.
Тим часом Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Народний банк Китаю (НБК, Центробанк країни) нарощують стимулювання економіки, і Банк Японії може незабаром піти за ними, відзначають експерти.
«Побоювання дуже різкого ослаблення зростання ВВП Китаю після річного зростання волатильності фінансових ринків не підтверджуються економічними індикаторами. На додачу до сильних споживчого сектору і сфери послуг зберігаються потужні інвестиції в інфраструктуру. Це стримує загальне скорочення інвестицій, зумовлене ослабленням сфери нерухомості та виробничого сектора», – йдеться в GEO.
Втім, експерти Fitch очікують ослаблення зростання китайської економіки як в 4-му кварталі 2015 року, так і у 2016 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас