Багаторазове зниження акцизу на вживані автомобілі знищить українське автовиробництво, - "Богдан" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багаторазове зниження акцизу на вживані автомобілі знищить українське автовиробництво, - "Богдан"

Казна та Політика
5717
Українське автовиробництво, в даний час практично законсервоване в очікуванні пожвавлення ринку нових автомобілів, у разі ухвалення закону про багаторазове зниження ставок акцизного збору на старі автомобілі може назавжди припинити існування, вважають в корпорації «Богдан».
“При збереженні діючих ставок акцизу ми прогнозуємо невелике зростання ринку нових легкових авто до 52 тис. од., а відновлення автовиробництва в країні можливо вже з 2017 року”, – відзначає прес-секретар корпорації Сергій Красуля.
За його словами, поки лінії з виробництва легкових авто законсервовані, а фахівці заводу працюють над розробкою та виробництвом спеціалізованої техніки, яку можна використовувати в зоні проведення АТО.
“Сьогодні найголовніше – зберегти виробництво і висококваліфікованих фахівців, переорієнтувавши виробництво в очікуванні позитивних змін на ринку”, – відзначає директор автозаводу “Богдан” (Черкаси) Владислав Сопіт.
За його словами, в даний час завод готовий до серійного випуску багатофункціональних броньованих авто підвищеної прохідності “Барс”, повнопривідних рамних авто для перевезення особового складу і вантажів, а також автомобілів “швидкої допомоги” підвищеної прохідності, замовлення на які очікуються від Міністерства оборони.
Як підкреслив Красуля, в підтримку наявних потужностей і створення моделей нової техніки сьогодні інвестуються значні суми, тоді як прийняття “популістського закону” замість очікуваних надходжень до бюджету спричинить тільки їх скорочення з урахуванням припинення автовиробництва і багаторазового падіння ринку нових легкових автомобілів.
“Сьогодні ринок уживаних автомобілів знаходиться в тіні, навряд чи новий закон допоможе його “детінізації” з урахуванням безлічі схем уникнення від сплати податків”, – вважає С.Красуля.
Як повідомлялося, законопроект №3251, який 26 листопада був включений до порядку денного сесії парламенту (його авторами є більше 100 народних депутатів), припускає тимчасово (з 1 січня 2016 до 31 грудня 2017 року) значно знизити ставки акцизного збору на вживані легкові автомобілі, зокрема, з метою мінімізації використання схем “тимчасового ввезення” для ухилення від сплати податків.
За оцінкою експертів, в цьому випадку ринок нових автомобілів (як і податкові надходження до бюджету) може скоротитися більш ніж в 20 разів,
Українське автовиробництво в даний час знаходиться в глибокій кризі, зокрема, у січні-жовтні 2015 року, за даними асоціації “Укравтопром”, воно скоротилося в 5,3 рази (на 81,2%) порівняно з аналогічним періодом 2014 року – до 5,189 тис. од.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас