Випробування холодом: домогосподарства України можуть з 1 січня залишитися без газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Випробування холодом: домогосподарства України можуть з 1 січня залишитися без газу

Енергетика
2578
Українців, які ще не встигли звикнути до нових тарифів на газ і тепло, вже з початку 2016 року очікує черговий сюрприз. Нічого не підозрюючим споживачам, які використовують природний газ для приготування їжі і підігріву води, з 1 січня будуть відключати газопостачання у разі відсутності у квартирі лічильника. Таким чином облгази будуть змушені виконувати норми закону, який з наступного року забороняє безоблікове постачання енергоресурсу. Газорозподільні компанії запевняють, що давно проводять серйозну роботу по встановленню приладів обліку. Втім, споживачі розраховуватися за газ по лічильниках не поспішають. Чи залишаться без газу взимку близько 300 тис. абонентів?
- У вас газова колонка є? – замість привітання спитав співробітник ПАТ “Київгаз” Павло, який подзвонив у двері суботнім ранком. Дізнавшись про наявність лише газової плити, запропонував два варіанти:
- Можете лічильник одразу у нас купити – 1200 гривень, плюс треба буде заплатити за установку. Або можете написати заяву на безкоштовну установку приладу обліку. У будь-якому випадку, час ще є.
У тих, хто використовує природний газ лише для приготування їжі, дійсно ще є два роки для того, щоб придбати поквартирний прилад обліку. Згідно із законом “Про забезпечення комерційного обліку природного газу”, споживачі, у яких встановлені газові плити, повинні перейти на поквартирний облік енергоресурсу не пізніше 1 січня 2018 року.
Гірша ситуація для тих громадян, які, окрім плит, використовують газові колонки. Вони повинні встановити лічильники до 1 січня 2016 року. Саме з цього дня, відповідно до ст. 5 профільного закону, їм буде заборонено безоблікове постачання енергоресурсу. З початку року в Україні газопостачання може припинитися для 280 тис. абонентів, що споживають газ не тільки для приготування їжі, але і для підігріву води – саме таку кількість домогосподарств, що споживають газ без лічильників, за даними НАК “Нафтогаз України”, зафіксовано в країні станом на 1 листопада.
Час сплинув
Мораторій на безоблікову поставку газу усім категоріям споживачів було встановлено ще в 2011 році з прийняттям закону № 3533-17 “Про забезпечення комерційного обліку природного газу”. Згідно ст. 5 документа, споживачі, які використовують газ для опалення, повинні були встановити лічильники до 1 січня 2012 року. А після внесених у квітні поточного року змін в закон, кінцевим терміном для переходу на стовідсотковий комерційний облік для абонентів, які експлуатують газові плити та колонки, стало 1 січня 2016 року, тільки плити – 1 січня 2018 року. Також норми закону забороняють подачу газу в ті квартири і приватні будинки, які відмовилися від встановлення лічильників.
За даними НАК “Нафтогаз України”, левова частка газоспоживання – 89%- припадає на ту категорію абонентів, які витрачають максимальні обсяги енергоресурсу: вони витрачаються на обігрів та опалення приміщень. Всього в країні таких домогосподарств налічується 7,43 млн, що становить 57% від загальної кількості побутових споживачів, які використовують природний газ. Ця категорія абонентів, за інформацією газорозподільних компаній (облгази і міськгази, – ред.), оснащена приладами обліку у встановлений термін на 99%.
Власники газових плит – їх в Україні майже 4,5 млн – до листопада були оснащені лічильниками всього на 26,6% (1,19 млн домогосподарств). Ця категорія – 34% абонентів – споживає всього 7% природного газу. У них є ще 2 роки на встановлення приладів обліку.
Вже в січні термін для безоблікового використання газу закінчується для 9% або 1,12 млн споживачів природного газу, в яких встановлені не тільки газові плити, але і колонки. Сумарно вони споживають не більше 4% “блакитного” палива, проте оснащена приладами обліку ця категорія абонентів всього на 74,9%. Для тих, хто до 1 січня не встигне поставити лічильник, а таких, за підрахунками НАК “Нафтогаз”, близько 280 тис. домогосподарств, газопостачання може бути припинено.
Випробування холодом: домогосподарства України можуть з 1 січня залишитися без газу
- Я нічого про це не знаю, – каже 56-річна мешканка Шевченківського району Києва Катерина, – але якщо мені держава відключить газ, тому що держава не поставило мені лічильник – я подам в суд.
- Про закон я чую вперше. Чому не проводилася роз’яснювальна робота, і міськгаз не повідомив заздалегідь про необхідність ставити лічильник? Адже Я не повинен знати напам’ять всі закони, – обурюється 33-річний киянин Віталій.
Громадського резонансу цьому питанню додає статистика, оприлюднена на сайті НАК “Нафтогаз України” 2 грудня. Згідно їй, у середньому рівень оснащеності газовими лічильниками домогосподарств, що використовують газ для підігріву води та приготування їжі, по Україні не перевищує 75%. Найнижчі показники на 1 листопада зафіксовано у Києві (69,6%), Чернігівській (54,5%), Чернівецькій (67,4%), Харківській (65,4%), Житомирській (78%), Дніпропетровській (69,5%), Волинській (78%) та Вінницькій (71,8%) областей. Показники інших регіонів перевищують 80%. Дані по Криму відсутні, а рівень оснащеності приладами комерційного обліку в Донецькій і Луганській областях становлять 64,5% та 59,5% відповідно.
Випробування холодом: домогосподарства України можуть з 1 січня залишитися без газу
НАК також нагадує, що, згідно з нормами профільного закону, при досягненні встановлених строків газопостачання припиняється у разі відмови населення встановлювати лічильники. Втім, споживачі зможуть цього уникнути, якщо прилади обліку не встановлено вчасно з вини газораспределяющей компанії.
НАК не може відключати споживача газ, так як не є постачальником послуги безпосередньо, – запевнили РБК-Україна в прес-службі “Нафтогазу”. – Ми хочемо нагадати абонентам актуальність цього питання і почнемо регулярно публікувати статистику за рівнем оснащеності приладами обліку, яку нам направляють облгази з усіх регіонів. Ми змушені це робити, щоб тримати споживача в курсі, оскільки єдиного розпорядника цими даними в країні немає”.
Не винні ми, термін сам прийшов
Газорозподільні компанії запевняють – роботу з інформування населення і встановлення лічильників ведуть з 2012 року. І, якщо після підвищення тарифів на газ з 1 квітня, українці сприяли встановленню приладів обліку, то після зниження майже удвічі норм споживання, стали відмовлятися від лічильників.
“Зараз люди дуже часто відмовляються від встановлення лічильників. Не пускають до квартири наших співробітників, пишуть відмови від приладів обліку, а деякі навіть ламають встановлені лічильники – все для того, щоб перейти на знижені норми споживання, платити за якими населенню тепер більш вигідні, ніж за реально спожитий ресурс”, – розповів РБК-Україна заступник голови правління ПАТ “Київоблгаз” Дмитро Новицький.
За його словами, Київська область забезпечена приладами обліку на 90% і до кінця грудня ми роботу по оснащенню завершимо, щоб в 2016 рік увійти з повним комерційним обліком”.
Нагадаємо, з 1 квітня 2015 року держрегулятор (Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг) встановив мінімальну ціну на газ для побутових абонентів на рівні 3,6 гривень за куб. м. Цю вартість споживачі можуть платити протягом опалювального періоду (з 1 жовтня по 30 квітня) за умови, що їх щомісячний обсяг споживання не перевищує 200 куб. м. В іншому випадку, оплата за газ становить 7,2 гривень за кубометр. Цю ж суму українці будуть змушені платити в міжсезоння – з 1 травня по 30 вересня.
Втім, щоб зменшити соціальну напругу, Кабінет міністрів, а з ним і регулятор, визнав діючі нормативи споживання газу завищеними і з 1 травня знизив їх удвічі. Так, для домогосподарств, що використовують тільки газові плити, щомісячна норма знизилася з 6 куб. м до 3 куб. м на одну людину, а для тих, у кого є і плита і колонка – з 18 до 9 куб. м. Домогосподарства, які опалюються газом, розраховуються за нормою 4,5 куб. м, а не 9 куб. м, як було раніше.
“Якщо зараз один чоловік по нормі заплатить за споживання трьох кубометрів, умовно, 22 гривні на місяць, а його реальне споживання – понад шість кубометрів, то йому вигідніше не встановлювати лічильник. Те ж саме стосується тих абонентів, у яких стоять газові колонки: по нормі вони споживають 9 кубометрів, а за фактом – 24-29 кубометрів на місяць. Звичайно, наявність лічильника, який фіксує реальні показники, їм не вигідно”, – пояснив Дмитро Новицький.
За його словами, споживачі, відмовляючись від лічильників, повертаються до нормативної системи оплати. “Але ж між фактичним споживанням і нормами – суттєва різниця. І нам її ніхто в такому випадку не покриє”, – підкреслив він.
Запевняють, що зможуть до кінця грудня встановити необхідну кількість – 1892 лічильника – і в ПАТ “Київгаз”. Однак і столична газорозподільна компанія говорить про те, що “необґрунтовано занижені норми споживання газу не стимулює населення до економії і змушують людей відмовлятися від установки лічильників”.
“Компанія змушена займатися роз’яснювальною роботою щодо необхідності виконання норм законодавства, – йдеться в повідомленні ПАТ “Київгаз”. – Відмовляючись від лічильників, люди переходять на нормативний розрахунок, однак реальне споживання абонентів перевищує встановлені норми. За це споживач не платить”.
“Ми з 2012 року ведемо роботу щодо забезпечення комерційного обліку споживаного газу. Але після зниження норм люди відмовляються від лічильників, не відкривають двері нашим співробітникам, навіть не хочуть підписувати акти відмов, – розповіла помічник голови правління ПАТ “Криворіжгаз” Аліна Левкович. – У нас абонентів – 290 тис. сімей, ми їх обійшли. Статистика така: в 9-поверховому будинку тільки 10% мешканців погоджуються ставити прилад обліку. Ми в рік ставимо за 10 тис. лічильників, і зі свого боку зробили все, щоб забезпечити повноцінний облік. З 1 січня ми будемо змушені дотримуватися норми закону і відключати споживачів при безучетном використанні газу”.
Газова математика
У споживача є два варіанти установки лічильника: він може його купити і оплатити установку за свій рахунок, а може безкоштовно – за рахунок газорозподільної компанії. Згідно ст. 4 закону “Про забезпечення комерційного обліку природного газу”, право встановлювати прилади обліку мають обл – і міськгази, а також компанії, які отримали спеціальні дозволи на проведення таких робіт – так звані метрологічні служби.
Проте насправді, навіть якщо споживач не готовий відразу ж придбати лічильник і оплатити його монтаж, безкоштовно він його все одно не отримає. Після написання абонентом відповідної заяви, співробітники облгази встановлять прилад обліку, однак платити за нього доведеться в розстрочку – щомісяця на це в тарифі буде закладатися додатково від 0,5 до 2 гривень. При цьому у споживача немає можливості довідатися, коли ж він виплатить повну вартість лічильника.
“Де гарантія, що при нашій закритості структури тарифу, що з споживача не візьмуть подвійну-потрійну ціну при закладанні вартості в тариф?” – задався питанням екс-міністр з питань ЖКГ, голова Спілки співвласників багатоквартирних будинків Олексій Кучеренко.
За словами Дмитра Новицького, вибирати лічильники облгази і споживачі можуть тільки з переліку тих, які прописані в Госсреестре засобів вимірювальної техніки.
“Ми можемо вибрати, таким чином, будь-якого сертифікованого виробника, – поділився він з РБК-Україна. – Ми віддаємо перевагу українському виробнику. В середньому вартість лічильника становить 1-1,2 тис. гривень, а з урахуванням робіт з його монтажу та опломбуванню – 2-2,3 тис. гривень”.
“Раніше ми продавали споживачам лічильники, але після зниження норм перейшли до безкоштовної установки, – зазначила Аліна Левкович. – Ми купуємо сертифіковані прилади спільного українсько-італійського виробництва. У нас в Кривому Розі їх вартість в середньому, з урахуванням курсу долара і установки, обходиться в 3-4 тис. гривень”.
Щоб забезпечити певну кількість споживачів лічильниками, деяка сума коштів щорічно закладається в інвестиційну програму газорозподільних підприємств, яку затверджує нацрегулятор.
“У нас всього близько 800 тис. абонентів. Левова частка з них споживає газ для приготування їжі. Щоб оснастити їх приладами обліку щорічно потрібно близько 2,3-2,5 млн гривень”, – повідомив РБК-Україна Дмитро Новицький.
“При цьому коштів, закладених в інвестпрограмі, не завжди вистачає на те, щоб виконати необхідні роботи. В цьому році нам трохи додали, але в цілому – це складний фінансовий процес”, – зазначила Аліна Левкович.
Експерименти на людях
Експерти запевняють, що в разі дотримання норм законодавства газорозподільними компаніями, уряд має готуватися до соціальних бунтів.
“Останні 10 років облгази захищали свої інвестпрограми. Їх зобов’язували включати у їх структуру витрати на установку лічильників. Тепер, виходить, споживач винен, що цього не робилося? Ставлять експерименти над людьми, які для влади погано закінчаться”, – упевнений Олексій Кучеренко.
Голова Спілки співвласників багатоквартирних будинків України також зазначив, що, за його даними, без газу вже в наступному році можуть залишитися 340 тис. українських домогосподарств.
“Ви або підніміть норми, або позбавляйте ліцензій всі облгази, які не справляються з програмою установки лічильників в строк. Споживача за що карати?” – обурився Кучерено. Він також зазначив, що у газорозподільних компаній не залишиться іншого виходу, крім як порушувати закон.
Уникнути відключень все ж можна, запевняють газорозподільні компанії. У багатьох з них працюють служби, які приймають заявки від споживачів у режимі “єдиного вікна”.
“Ми чекаємо від уряду роз’яснень, що нам робити в січні. Адже ми розуміємо, що в країні високий рівень соціальної напруженості і відключати цілі будинки – тільки сприяти підвищенню цього рівня. З іншого боку, – ми не можемо порушувати закон”, – заявив Дмитро Новицький.
Він додав, що відключити одного споживача, який не побажав встановити прилад обліку, можливо. “Якщо, наприклад, весь будинок перейшов на лічильники, а одна квартира – ні, ми можемо провести роботи з перекриття газу одній квартирі і перемонтувати газопостачання в обхід такого абонента, але це – дороге задоволення”, – уточнив він.
Марія Цатурян
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас