Податками по клавіатурі: Чим загрожує Мінфін IT-сфері України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податками по клавіатурі: Чим загрожує Мінфін IT-сфері України

Казна та Політика
6098
У проекті податкової реформи від Міністерства фінансів представників сфери IT в Україні турбує повністю перекроєна система для підприємців на єдиному податку.
Профільні асоціації вважають, що в Мінфіні до айтішників прислухалися і будуть підвищувати податки поступово, а не відразу.
Експерти розповіли, що поміняється для підприємців на єдиному податку, якщо проект закону буде прийнятий у поточному вигляді.
У проекті фактично пропонується ліквідувати III групу “єдинників”, залишивши I і II групу, обмеживши оборот для останніх до 2 млн грн і відібравши право у юросіб працювати по спрощенці, каже Андрій Фомічов, адвокат, керівник практики податкового права АТ “Юскутум”. Він вважає, що такі умови можуть призвести до того, що талановиті програмісти виїдуть з країни.
“При нехитрих розрахунках (2 млн грн/12 місяців/25 грн за $1 при оптимістичних прогнозах) отримуємо магічну цифру – $6 666,67. Ця сума доходу програміста-підприємця, перевищення якої зобов’яже його перейти на загальну систему оподаткування зі ставкою 20% від прибутку і 20% ПДВ (так як при обороті в більш ніж 2 млн грн необхідно ще й стати платником всіма улюбленого непрямого податку) “, – відзначає юрист.
Є й альтернативна думка: не все так страшно. Юристи з Sayenko Kharenko Сергій Верланов і Микита Полатайко провели розрахунки і з’ясували, що податки для єдинників зростуть, але не на 40%. Вони підрахували, скільки доведеться заплатити податків на прикладах умовного молодшого та старшого IT-фахівців, які працювали на III групі, а за проектом змін до Податкового кодексу переходять в групу B.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас