Торг доречний: формула "4 податки по 20%" у проекті Податкового кодексу може змінитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торг доречний: формула "4 податки по 20%" у проекті Податкового кодексу може змінитися

Казна та Політика
733
Минулий тиждень, всупереч обіцянкам уряду і депутатів, так і не став вирішальним в питанні узгодження позицій по податковій реформі і проекту бюджету на 2016 рік. Але і можливий компроміс зовсім не означає, що баланс бюджету буде знайдений. Хоча у обох сторін – Кабміну і парламенту – вже є черговий план розвитку подій. Своє слово в п’ятницю ввечері повинні були сказати члени Нацради реформ.
4 грудня, президентська фракція “Блок Петра Порошенко”, як і обіцяла, передала в уряд пакет своїх пропозицій до проекту податкової реформи. Саме на їх прохання консультації між Кабміном і парламентом були продовжені, щоб вийти на узгоджений варіант проекту бюджету-2016 і змін у Податковий кодекс. Раніше міністр фінансів Наталія Яресько обіцяла, що бюджетний пакет буде переданий до Верховної ради 2 грудня.
“Я сподіваюся, що протягом цього тижня ми нарешті закінчимо всі технічні консультації з народними депутатами, що буде інтерес до реального співробітництва з урядом, що ні в кого немає політичного інтересу в протистоянні податкової реформи, запропонованої Кабміном”, – заявив у середу на засіданні Кабміну прмьер-міністр Арсеній Яценюк.
Протягом тижня він неодноразово акцентував увагу на тому, що за п’ять днів інтерес до процесу узгодження виявило лише кілька депутатів.
“Я чула його заяви. Це брехня, – обурилася голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Південця. – Якщо так зручно говорити, хай говорить. Я сприймаю вже будь-які пояснення, тому що і члени уряду зараз в незручному положенні, але вони самі в цьому винні, а конструктивної роботи як не було, так і немає”.
Пакет пропозицій від БПП складається з 31 вимоги. Варто зазначити, що частина з них вже і так утримується в проект кодексу, запропонованого Мінфіном. Зокрема, мова йде про скасування авансових внесків з податку на прибуток, запровадження публічного реєстру заявок на відшкодування ПДВ та системи електронного адміністрування підакцизних товарів (у БПП пропозиції по паливу, в Мінфіні – по всім видам підакцизних товарів), анулювання реєстрації свідоцтва платника ПДВ на підставі запису про його відсутність за місцезнаходженням.
Крім того, йде повтор норм про встановлення мораторію на податкові зміни, передачу від ДФС Мінфіну повноважень щодо нормативного та методологічного забезпечення, аналізу та прогнозу сплати податків, а також норм про скасування ЄСВ, що утримується з зарплати (3,6% для працівника).
“Це говорить про що? Або наш варіант кодексу не читали, або мета – виписати якомога більше претензій і показати, якою Кабмін поганий, скільки у неї недоліків”, – заявив співрозмовник в уряді.
“У нас пропозиції, які не увійшли в проект, або ті, які погано прописані, – відповів на закиди уряду перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко. – Більшість пропозицій, так, із законопроекту Южаниной”.
За його словами, це компромісні правки, так як вони враховують вимоги МВФ “мінімального розриву” між доходами і видатками бюджету. На цій базі і буде відбуватися дискусія. Суть пропозицій БПП в наступному: поетапне зниження ставки ЄСВ з в середньому 41% до 20% до 2016 року, до 15% – з 2017 року, до 10% – з 2018 року. Збереження у наступному році нинішньої 15-відсоткової ставки податку на доходи фізосіб (зараз ставка диференційована, 15% і 20%, в залежності від рівня доходів, – ред.), а також застосування її розміру і до пасивних доходів.
Згідно з пропозиціями БПП, до 2018 року ставка ПДФО повинна знизитися до 10%. Крім того, ПДВ може бути збережений на рівні 20%, але підвищення ставки для ліків неприйнятно (зараз 7%) через відсутність механізмів і фінансових ресурсів для впровадження цільової монетизированной системи бюджетної підтримки малозабезпечених громадян. З цієї ж причини і Мінфін вже готовий відмовитися від підвищення ставки для лікарських препаратів.
Зазначимо, що у “Самопомичи” свій підхід до оподаткування зарплат. Депутати пропонують вже з наступного року об’єднати ЄСВ і ПДФО і застосовувати єдину ставку 20%, а також скасувати військовий збір. Але не всі члени фракції згодні з таким підходом.
“Це можливо тільки після проведення реформи пенсійної системи та соціального страхування”, – пояснила член податкового комітету Тетяна Острікова (“Самопоміч”).
В той же час обидві фракції наполягають на автоматичному відшкодуванні ПДВ для всіх підприємств без застосування критеріїв, що ліквідує непрозору і корумповану систему бюджетного повернення податку. Крім того, контролювати формування податкового кредиту та зобов’язань податківці повинні з допомогою електронної системи адміністрування, що мінімізує можливість махінацій з податком.
Голова ДФС Роман Насіров вважає, що це можливо, але тільки після погашення усіх боргів перед бізнесом. На початок грудня прострочених сум залишилося близько 3,5 млрд грн, але до кінця року Насіров обіцяє повернути гроші підприємствам. Загальний обсяг, так званої податківцями, “активної заборгованості”, з урахуванням сум в судах та замороженої підприємствам із зони АТО, до листопада становив близько 24 млрд грн.
“Звичайно, було б добре повернути всі ці гроші або за певним графіком, або з допомогою фінансового інструменту. Тоді нам би не доводилося говорити, що частка ПДВ у звичайному режимі, а частина – в автоматичному”, – пояснює Роман Насіров.
Сходяться думки фракцій БПП і “Самопомочи” і щодо збереження спецрежиму ПДВ для сільгоспвиробників. Варіантів може бути кілька – в бюджеті передбачається фінансова підтримка, і тоді скасовується пільговий режим для всіх, або розглядається його збереження тільки для тваринництва.
“Ми просили підрахувати, скільки грошей потрібно на компенсацію, – зазначила Острікова. – Кабмін каже, що закладає 100-300 млн грн на компенсацію ставок за кредитами. Але які можуть побут компенсації, якщо кредити можуть отримати одиниці”.
БПП пропонує Кабміну зберегти діючу систему розподілу платників єдиного податку на групи з поступовим збільшення ставки податку для “спрощенців” 3 групи. Крім того, серед пропозицій БПП – перехід на оподаткування розподіленого прибутку за ставкою 18%. Спочатку в депутатському проекті закладена ставка в 15%.
“Ми вважаємо, що у країні із стагнуючої економікою ми повинні стимулювати реінвестиції у виробництво, а не виведення капіталу за межі країни або розподіл його на споживання або проїдання”, – заявив Ігор Кононенко.
Варто відзначити, що і в пропозиціях від “Самопомичи” проглядається орієнтир на “естонську модель”, але за нинішньої ставки в 20%. Це дасть можливість відмовитися від схем ухилення і направити всі ресурси на розвиток бізнесу. Як наслідок, бюджетні втрати держава компенсує за рахунок зростання надходжень від ПДВ та ПДФО. Раніше в Мінфіні категорично не сприймалася “естонська модель”, так як це ускладнити ведення обліку та збільшить кількість перевірок.
У Мінфіні заявили, що отримали пропозиції БПП тільки в 17:00, тому не встигли їх проаналізувати. Неофіційно у міністерстві відзначають, що навряд чи це можна назвати компромісом.
4 грудня в 18:00 члени Кабміну і депутати зібралися у президента на засіданні Нацради реформ, де, за словами Кононенка, повинно було бути знайдено якщо не вирішення, то хоча б шлях, який дозволить вже до наступного сесійного тижня внести проекти в парламент.
“Ми вважаємо, що це той майданчик, де можна знайти компроміси і після дискусії вносити спільне зважене рішення. Якщо компроміс буде знайдений, то я не виключаю, що такий варіант буде внесений президентом, – зазначив Ігор Кононенко. – Ми затиснуті термінами. Нам необхідно приймати рішення щодо змін у кодекс і на підставі цього приймати бюджет”.
В іншому випадку, якщо компроміс не буде знайдений і голосів в залі за будь-якого з проектів реформи не набереться, Кононенко не виключає розгляд бюджету-2016 на старій податковій базі. А це найгірший з можливих варіантів, упевнений депутат, тому що тоді нинішня економічна ситуація буде законсервована.
Проте компроміс не означає збереження балансу бюджету. Міністри, по відомствам яких йдуть скорочення витрат, мало не кожен день змінюють рішення і не погоджують план оптимізації. Доводиться по-новому перераховувати баланс і шукати компенсатори.
За інформацією РБК-Україна, на підставі рішення Нацради реформ, Кабмін планував сьогодні в 20:00 провести засідання і ухвалити весь пакет законопроектів. Проте у п’ятницю так і не вдалося повністю узгодити всі позиції. Але, в той же час, Мінфін вже почав підрахунки моделі БПП з урахуванням деяких коригувань. За інформацією РБК-Україна, за основу береться класична модель податку на прибуток зі ставкою 18%, як і ПДФО, а ЄСВ і ПДВ – 20%.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас