Папа римський вперше призначив фінансовий аудит Ватикану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Папа римський вперше призначив фінансовий аудит Ватикану

Світ
229
Папа римський Франциск вперше призначив зовнішній аудит консолідованої фінансової звітності Ватикану, передає The Wall Street Journal.
Для цієї перевірки обрана аудиторська компанія PricewaterhouseCoopers (PwC). Вона приступить до роботи негайно, наголошується в повідомленні Святого престолу.
Ватикан давно викликає претензії за непрозору банківську та іншу фінансову діяльність. Зовнішній аудит проводитиметься в рамках обіцяних понтифіком реформ управління католицькою церквою та боротьби з корупцією у Ватикані.
Бренд PwC об’єднує фірми, що входять до глобальної мережі компаній PricewaterhouseCoopers International Ltd. (PwCIL). Штат компанії в 2014 році перевищив 195 тис. співробітників, які працюють в 157 країнах світу.
Так званий Банк Ватикану (офіційно – Інститут релігійної діяльності, ІРД) опублікував перший річний звіт за всю свою історію на початку жовтня 2013 року.
У 2014 році ІРД збільшив чистий прибуток майже в 24 разів – до 69,3 млн євро з 2,9 млн євро роком раніше. Активи під управлінням становили на кінець року 3,2 млрд євро, загальна величина активів – майже 6 млрд євро.
Керівництво банку в минулому році за указом папи римського було замінено в рамках боротьби з корупцією. Після приходу нових топ-менеджерів ІРД відмовився від роботи з сотнями клієнтів і суттєво підвищив прозорість діяльності.
ІРД працює зовсім не так, як всі інші банки в світі. Штат банку трохи більше 100 чоловік, в основному італійців. Наглядову функцію виконують кардинали.
Банк Ватикану рідко видає кредити, зате приймає депозити (їх загальна сума трохи більше 2 млрд євро), проводить переклади та інвестує активи. Число клієнтів банку перевищує 15,18 тис., приблизно половина з них – різні католицькі ордени, ще 14% припадає на інститути Святого престолу, 9% – кардинали, єпископи і священики, 8% – різні єпархії, решта – члени католицької громади.
Близько 25% транзакцій банку становлять операції з готівкою, а в сучасних умовах роботи фінансового сектору цього більш ніж достатньо, щоб запідозрити його у відмиванні грошей. Будь-які операції в ІРД проводяться на основі складних схем, зрозуміти, хто є їх вигодонабувачем і з чиїх рахунків здійснюються платежі, часто просто неможливо.
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас