НБУ позбавить банкірів поганої репутації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ позбавить банкірів поганої репутації

Кредит&Депозит
353
Нацбанк розробив механізм, в рамках якого дозволятиме топ-менеджерам збанкрутілих банків повертатися у банківський бізнес. Серед тисячі «проблемних» банкірів учасники ринку повинні знайти тих, за повернення яких на ринок вони готові поручитися. Але поки банкіри констатують роз’єднаність експертного середовища., яка має висувати пропозиції НБУ.
Готуються до прання
Національний банк може на десять років позбавити осіб, репутація яких була зіпсована банкрутством їхніх банків, права купувати нові кредитні установи. Регулятор автоматично також визнає небездоганною репутацію людей, які працювали в органах керівництва або контролю банку за півроку до запровадження в нього тимчасової адміністрації. І хоча НБУ не може затвердити цих осіб на керівні посади в інших банках, регулятор вперше прописав механізм «відбілювання» репутації банкірів. Він міститься в проекті змін до Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів.
У проекті постанови йдеться, що «у разі відсутності у фізичної особи (крім власника істотної участі в банку) бездоганної ділової репутації Комітет з питань нагляду НБУ має право ухвалити рішення про погодження призначення або визначення професійної придатності та ділової репутації особи за наявності обґрунтованих підстав». Обгрунтування може надати лише «єдиний колегіальний орган». У НБУ вважають, що такий орган мають створити банки, Незалежна асоціація банків України (НАБУ), Асоціація українських банків (АУБ), Український кредитно-банківський союз (УКБС).
Висновок цього органу має містити «детальний опис фактів, які були досліджені, обґрунтування та підписи осіб, які взяли на себе відповідальність за висновок». Також НБУ пропонує виключити пункт, згідно з яким банкір втрачав бездоганну ділову репутацію у випадку, якщо Нацбанк не узгоджував відповідність професійної придатності та ділової репутації кандидата вимогам законодавства за три місяці з дня призначення.
Однак банківське співтовариство роз’єднане і не має єдиного лобі. Кожна асоціація залежить від надходжень своїх членів і намагається їх утримати. Хоча від початку минулого року було закрито 63 банки. «Нацбанк знову стимулює банківські асоціації об’єднатися, – вважає екс-голова НАБУ, директор Центру економічних досліджень і прогнозування «Фінансовий пульс» Сергій Мамедов. – Ми намагалися два роки тому це зробити, але згоди не досягли».
Підвищений контроль
Від початку літа більше тисячі банкірів втратили можливість працювати в системі. НБУ заборонив власникам, керівникам і цілому ряду співробітників збанкрутілих установ у наступні три роки бути керівниками в будь-якому банку або володіти ними.
Представники спільноти почали шукати варіанти противаги формальному підходу Нацбанку. На початку осені з’явилася пропозиція створити спеціальний орган, який розглядатиме бізнес-кейс кожної особи, яка має ознаки небездоганної репутації, але планує продовжити роботу на ринку. Ініціатором процесу виступив УКБС.
Пізніше до ініціативи підключилися представники небанківського сектора – страховики, кредитні спілки, бюро кредитних історій, аналітики. Ризик вони вбачали в тому, що банкіри з небездоганною репутацією могли потрапити на роботу в небанківські структури, тому прийняли рішення підключитися до процесу. Як повідомлялось, меморандум підписано на початку жовтня, а півтора місяці тому, у середині листопада, сформовано склад апеляційної комісії. Але ніяких конкретних рішень не прийнято. «На засіданні в четвер (3 грудня. – ред.) ми закрили всі організаційні питання», – розповів голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Черняховський.
До меморандуму приєдналася АУБ. Третя асоціація – НАБУ – відмовилася від підписання і вела узгодження з Нацбанком. «У рамках НАБУ вже розпочато обговорення змін, запропонованих регулятором, а також розробка документів, необхідних для створення колегіального органу, за клопотанням якого буде ініційоване питання про відновлення ділової репутації», – сказала виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.
Захист буде
Офіційно у всіх асоціаціях заявляють про готовність до співпраці. «Ми готові до співпраці як з Нацбанком, так і з НАБУ. Ми ще в серпні пропонували НАБУ створити спільну робочу групу, але у них інше бачення», – зазначає член наглядової ради УКБС Ярослав Колесник. «НАБУ відкрита для діалогу з будь-якими громадськими організаціями, у тому числі й банківськими, тому предметна дискусія завжди вітається нами. На даному етапі ми розробили концепцію механізму відновлення репутації, аналізуємо пропозиції регулятора і найближчим часом формуватимемо консолідовану позицію банківського сектора з цього питання», – сказала Олена Коробкова.
Втім, це лише проект. Остаточна версія документа з’явиться не раніше 2016 року: до 3 січня НБУ збиратиме пропозиції та зауваження. «НБУ пішов демократичним шляхом: він відкрито опублікував пропонований ним текст змін і чекає до початку січня побажань до цього тексту від громадських організацій, тому, гадаю, фінальний варіант відрізнятиметься від того, який опубліковано на сайті», – говорить голова комісії з банківського аналізу Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.
У НАБУ очікують, що створення органу не затягуватимуть. «Створення колегіального органу потребує широкого залучення банківської громадськості. По суті необхідне проведення зборів представників усіх банків. Враховуючи масштаби заходу, вважаю, що для належного інформування всіх банків країни, формування списку кандидатів до колегіального органу, проведення засідання, на якому цей орган оберуть, необхідно від 30 до 45 днів. Таким чином, за належної підтримки з боку банків і регулятора такий орган може бути створений вже на початку 2016 року», – розповідає Олена Коробкова.
У приватних бесідах банкіри підкреслюють неможливість об’єднання асоціацій через втрату джерел фінансування кожної з них і несприйняття «конкурентів». При цьому «консолідований орган» мають складати лише експерти з бездоганною репутацією, які мають довіру більшості банківського співтовариства. «Банкіри можуть вимагати відновлення репутації, звернувшись до суду загальної юрисдикції», – зазначив Сергій Мамедов.
Таким шляхом вже пішов екс-голова правління Брокбізнесбанку, екс-голова наглядової ради Банку Форум Олександр Морозов, який дізнався, що НБУ виписав йому «вовчий квиток», лише коли претендував на місце в Раді НБУ. «У Нацбанку є список неблагонадійних. І ніхто не знає, хто до нього входить. Олександр Морозов прокладе доріжку, якою зможуть пройти інші банкіри», – вважає голова УКБС Галина Оліфер.
Вікторія Руденко, Руслан Чорний
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас