Чому доходи українців "з'їдає" інфляція (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому доходи українців "з'їдає" інфляція (інфографіка)

Казна та Політика
2105
Незважаючи на те, що у інфляції – зростання цін на різні товари і послуги – можуть бути різні причини, такі як підняття ставки податку на додану вартість, зростання комунальних тарифів або дорожчання палива, причиною стійкого і тривалого процесу зростання цін майже завжди є зростання маси грошей в обороті.

Джерело: Державна служба статистики, Національний банк України
Періоди високого зростання грошової бази асоціюються з високою інфляцією, періоди ж, коли зростання грошової бази знижувався – з низькою. По суті, основною причиною високої інфляції в Україні завжди були занадто високі темпи грошової емісії – простіше кажучи, країна друкувала занадто багато грошей.

Джерело: Державна служба статистики, oanda.com
У той же час нерідко в якості важливої причини зростання цін згадуються стрибки валютного курсу, що ведуть до подорожчання імпортної продукції. Дійсно, імпорт товарів і послуг в 2014 році склав близько 46% від ВВП України, тобто його частка в споживанні громадян та у витратах бізнесу дуже велика і стрибки курсу неминуче повинні впливати на ціну придбаних товарів та послуг.
Однак, не варто випускати з уваги причин курсові коливання, які самі по собі також можуть мати монетарні причини, як це було в 2014-2015 роках. Тоді вимивання резервів НБУ за допомогою грошової емісії для фінансування, викликаного заниженими тарифами для населення дефіциту Нафтогазу України, стало головною причиною дворазового обвалу гривні. По суті, зростання грошової маси, що створює саме по собі інфляцію, ще й призводить до девальвації, яка підсилює інфляцію.

Джерело: Державна служба статистики, Світовий банк
Нарешті, нерідко вважається, що важливим інфляційним чинником є ціни на енергоносії, так як вони прямо або побічно закладаються в ціну більшості товарів і послуг в країні. Однак, не слід переоцінювати їх роль – частка витрат на паливо в ланцюжку виробництва товарів і послуг не так велика, а зростання цін на нього нерідко потроху демпфуюча на кожному з етапів виробництва, не наводячи до серйозного росту кінцевої ціни. У підсумку, зв’язок між цінами на енергоносії та інфляцією в Україні є досить слабким.
Цей аналіз дає нам і ключовий рецепт для боротьби з інфляцією в Україні – банально не друкувати грошей і дати можливість Національному банку проводити нормальну політику із таргетування інфляції. Якщо Україна хоче нарешті піти від вічних хаотичних стрибків цін, ми повинні раз і назавжди відмовитися від включень друкарського верстата в разі чергового браку грошей у бюджеті і жити відповідно до статків. Тим більше, що будь-яка користь від профінансованих надрукованими грошима бюджетних витрат негайно знищується високою інфляцією, шкода від якої значно перевищує цю користь.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас